Hopp til hovedinnhold

Grunnlovsfeiring på Eidsvoll

I dag er Grunnloven 200 år! Hovedmarkeringen i dette jubileumsåret finner sted på Eidsvoll nå i kveld. Både Kongeparet og Kronprinsparet er til stede - sammen med både det danske regentparet og det svenske kongeparet.

17.05.2014

Selve jubilanten - den originale Grunnloven - er også tilbake på Eidsvoll, på bordet der den ble signert for 200 år siden. Normalt blir den oppbevart i Stortinget.

Ankomst

Stortingets festforestilling fra parken utenfor Eidsvollsbygningen samler til feiring av Grunnloven, folkestyret og 200 år med fred i Norden. Artister fra alle de skandinaviske landene medvirker, og det hele sendes direkte på NRK.

Dronning Margrethe og Prins Henrik, Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia, Kong Harald og Dronning Sonja, og Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit ankom Eidsvoll-bygningen klokken 19.00. 

De ble ønsket velkommen av Stortingspresident Olemic Thommessen - og "Prins Christian Frederik" og hans to adjutanter. Det kongelige følget ble ledsaget til Kongetribunen, og festforestillingen i kunne begynne. 

Festforestilling

Programledere på scenen er Haddy N'jie og Jakob Oftebro, og et stort barnekor fra Eidsvoll slo an tonen. 

Blant artistene som skal underholde utover kvelden finner vi Sissel Kyrkjebø sammen med fiolintalentet Joakim Røbergshagen (12 år) og Telemark Kammerorkester. Det blir et felles skandinavisk sangnummer ved Ingrid Olava (Norge), Oscar Danielson (Sverige) og Asbjørn Toftdahl (Danmark). NRK Super-solister og Eidsvoll ballettsenter framfører sin helt egne grunnlovsrap, og det blir historisk musikk ved konsertgruppa "TRE". De benytter slagverkinstrumenter som er laget av flere lindetrær som stod tett ved Eidsvollsbygningen i 200 år. 

Stortingspresident Olemic Thommessen holder hovedtalen for dagen.

I avslutningsnummeret vil Sissel Kyrkjebø lede an i «Ja, vi elsker dette landet».

 

NRK Super-solister og Eidsvoll ballettsenter framførte sin egen Grunnlovsrap fra scenen: Enig og tro til Dovre faller. Foto: NRK

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook