Hopp til hovedinnhold

På sokkel foran Stortinget

I går avduket Hennes Majestet Dronning Margrethe av Danmark statuen av Kong Christian Frederik på Eidsvoll plass foran Stortinget. Både det danske regentparet og vårt eget kongepar var til stede under seremonien.

19.05.2014

Statuen av Kong Christian Frederik er en gave fra regjeringen til Stortinget i forbindelse med feiringen av Grunnlovens 200-årsjubileum. Statuen er 3,5 meter høy og er utformet av billedhoggeren Kristian Blystad.

– Monumentet er et varig uttrykk for vår takknemlighet overfor den unge kronprins som ble vår konge, den første konge i et selvstendig Norge på over 400 år og den første folkevalgte konge i Europa, sa statsminister Erna Solberg.

Selve avdukningen var det Dronning Margrethe som sto for:
- At nordmennene nå ønsker en statue av ham, går meg til hjertet, sa Dronning Margrethe, - og derfor vil jeg med den største glede avduke hans monument.

Historien

I begynnelsen av 1814 var Norge et lydrike under Danmark og den eneveldige Kong Frederik VI. Men Napoleonskrigene gikk mot slutten, og Danmark var på den tapende siden. Ved freden i Kiel ble Danmark tvunget til å avstå Norge til Sverige – en av krigens seierherrer.

Norge nektet å akseptere dette, og erklærte seg i steden som en selvstendig stat. Christian Frederik – dansk prins og stattholder i Norge – ledet motstanden mot Kieltraktaten. Han fikk etablert en rekke statsinstitusjoner, departementer og forsvar, og kalte inn til riksforsamling på Eidsvoll. De kom sammen 10. april 1814, og oppdraget var å skrive Norges grunnlov. Den 17. mai 1814 ble Grunnloven vedtatt og Prins Christian Frederik ble valgt til Norges konge. Etter nesten 400 år var Norge på nytt en selvstendig stat, og dertil et konstitusjonelt monarki.

Måtte abdisere

Sveriges kronprins, Carl Johan, ville tvinge gjennom Kieltraktaten, og 29. juli 1814 gikk svenske soldater inn i Norge. Norsk motstand ble nedkjempet, og Norge måtte akseptere en ny union. Men den svenske Kongen måtte i all vesentlighet akseptere den norske Grunnloven, og den nye unionen ble en union mellom to selvstendige land.

10. oktober 1814, på Bygdø kongsgård, sa Kong Christian Frederik fra seg den norske tronen til fordel for Sveriges Kong Carl XIII. Han forlot landet 28. oktober. Christian Fredrik ble senere konge av Danmark, og regjerte der fra 1839 til 1848.

 
Nå er han på plass foran Stortinget.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook