Hopp til hovedinnhold

Avsluttet fylkesturen i Surnadal

I morges gikk Deres Majesteter Kongen og Dronningen i land på Lerøybryggja i Halsa. Kongeparet er på fylkestur i Møre og Romsdal, og besøker både Halsa og Surnadal kommuner i dag.

22.05.2014

Fra Lerøybryggja ledsaget ordfører Ola Rognskog Kongeparet til den nybygde barne- og ungdomsskolen, som var rammen om arrangementet i Halsa. Skolen gjorde seg nylig ekstra bemerket da 10. klassinger herfra gikk av med seieren i årets klassequiz. Dette hadde også Kong Harald merket seg, og løftet fram i talen sin.

- Men uansett om vi er skoleflinke eller ikke, er det viktig for meg å understreke at hver og en av oss har ressurser som er viktig i et fellesskap, fortsatte Kongen. Alle har vi noe som er verdifullt og unikt, enten vi er unge eller gamle.

Jo eldre jeg blir, jo sterkere ser jeg hvor viktig det er at vi er sammen på tvers av generasjonene. Og jeg blir aldri lei av å understreke betydningen av at vi tar vare på barna våre, - at vi oppmuntrer og ser hver enkelt, og at vi skaper gode arenaer hvor alle kan få utvikle sin identitet og styrke og ulikhet.

Skolen gjør en utrolig viktig innsats på dette feltet. Jeg er dypt imponert over det arbeidet som hver eneste dag legges ned på våre skoler, for å utvikle og forme dem som en dag skal ta over etter oss og føre arven videre.

Gammelt håndverk

Halsa er med rette stolt av sine håndverktradisjoner, og på amfiområdet fikk Kong Harald og Dronning Sonja se eksempler på både bøkkerkunst og båtbygging. Blant tradisjonsbåtene langs kysten er den nordmørske geitbåten, som etter sigende ”klatrer over bølgene som geita klatrer i ura”. På Geitbåtmuseet drives det både bevaring av ulike typer geitbåt - og formidling av kunnskapen og håndverket som kreves for å bygge og bruke disse vakre båtene.

Før avreise ble det også anledning til å smake på lokal fingermat, og møte noen av de mange som driver frivillig arbeid i Halsa.

Avsluttet i Surnadal

I ettermiddag kom Kongeparet til Surnadal. På plassen utenfor kulturhuset ønsket ordfører Mons Otne velkommen, og Kongen og Dronningen fikk oppleve både sang og musikk og dertil en musikalsk oppvisning i Taekwon-Do.

Dikteren Hans Hyldbakk kom her fra Surnadal, og hans «Vårsøg» - så vakkert tonesatt av Henning Sommerro – er viden kjent:

- Diktet ble skrevet i april 1945 mot slutten av andre verdenskrig og «vårsøgen» sies å være en metafor for lengselen etter frigjøring og «vår» - en hyllest til fred, fortalte Dronning Sonja i talen sin. - Da er det ekstra flott å få oppleve denne kulturarven på sin opprinnelige dialekt i sitt eget utspring her ved foten av Trollheimen.

For Kongeparet fikk høre nettopp «Vårsøg», i allsang, mot avslutningen av arrangementet.

Surnadal er den største skogbrukskommunen i fylket, men det er nok likevel lakseelva Surna som er det største trekkplasteret – og den kunne nok Kongen tenke seg å prøve, mente Dronningen. Det ble det ikke anledning til denne gangen, men Kong Harald avduket statuen «Ved elvebredda av billedhuggeren Ole Mauseth.

Mottakelse på Kongeskipet

Senere i ettermiddag avsluttes fylkesturen til Møre og Romsdal. Da ønsker Kong Harald og Dronning Sonja representanter for kommunene og dem de har møtt under besøket velkommen til mottakelse om bord i Kongeskipet Norge.



Kongeparet besøker Halsa kommune under fylkesturen til Møre og Romsdal 21. - 22. mai 2014. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook