Hopp til hovedinnhold

Abelprisen 2014

I dag kunne H.K.H. Kronprins Haakon overrekke Abelprisen 2014 til Yakov G. Sinai for fremragende arbeid innen matematikk.

20.05.2014

Det Norske Videnskaps-Akademi kunngjorde 26. mars i år at Abelprisen 2014 tildeles Yakov G. Sinai. ved Princeton-universitetet i USA og Landau-instituttet for teoretisk fysikk ved Det russiske vitenskapsakademi. Han mottar prisen for «vesentlige bidrag til dynamiske systemer, ergodeteori og matematisk fysikk».

 Yakov Sinai er en av 1900-tallets mest innflytelsesrike matematikere. Han har oppnådd en lang rekke banebrytende resultater innen teorien om dynamiske systemer, innen matematisk fysikk og innen sannsynlighetsteori.  

Sinai har utdannet og påvirket en hel generasjon ledende spesialister innen sine forskningsfelt. Mye av forskningen hans har blitt et standardverktøy innen matematisk fysikk. Abelkomiteen uttaler: «Arbeidene hans hadde og har fremdeles en vidtfavnende og dyptgående innvirkning på både matematikk og fysikk og også på det alltid fruktbare samspillet mellom disse to områdene».

Høytidelig seremoni

Det var duket for en høytidelig seremoni i Universitetets aula i dag, hvor Nils Chr. Stenseth åpnet prisutdelingen på vegne av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Komitéens leder, professor Ragni Piene, leste opp begrunnelsen, før Yakov G. Sinai gikk opp til scenen sammen med Kronprins Haakon for å motta Abelprisen. Da Kronprinsen igjen tok plass i salen, holdt prisvinneren sin tale etterfulgt av et musikalsk innslag: «Baroque Bach Mountain».

I formiddag mottok Kronprins Haakon prisvinneren i audiens på Det kongelige slott.

Fostrer interesse for matematikk

Niels Henrik Abels minnefond ble etablert 1. januar 2002 med det hovedmål å dele ut en Abelpris for fremragende matematisk arbeid. Prisen er på 6 millioner norske kroner og ble for første gang delt ut 3. juni 2003.

Abelprisen støtter også flere tiltak rettet mot barn og unge for å stimulere interessen for matematikk. Det gjelder for eksempel KappAbel konkurransen, Niels Henrik Abels matematikk-konkurranse, Bernt Michael Holmboes minnepris (Norsk matematikkråd) og Abelsymposiene (Norsk matematisk forening) i tillegg til en rekke andre prosjekter i Norge.

Abelkomitéen

Det Norske Videnskaps-Akademi oppnevner medlemmene av Abelkomitéen, etter forslag fra International Mathematical Union og European Mathematical Society. Abelkomiteen består av fem personer som alle er fremragende forskere innenfor det matematiske fagfeltet. I år bestod komitéen av

  •  Ragni Piene, University of Oslo, Norway (Chair)
  •  Stanislav Smirnov, Section of Mathematics, University of Geneva
  •  Gang Tian, Mathematics Department Princeton University, and School of Mathematical Sciences, Beijing University
  •  Maria J. Esteban, CEREMADE, CNRS and Université Paris-Dauphine
  •  Cédric Villani, Institut Henri Poincaré and Université de Lyon.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook