Hopp til hovedinnhold

Verdens miljødag

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Geitmyra matkultursenter sammen med matglade femteklassinger i dag. Etterpå gikk turen til Matsentralen i Oslo.

05.06.2014

På Verdens miljødag møtte Kronprinsessen med elever fra Bolteløkka skole som samarbeider med Geitmyra matkultursenteret for å lære om økologisk dyrking, artsmangfold og sunn og bærekraftig mat.

Sammen med elevene fikk Kronprinsessen smake på lokal honning, se hvordan man lager is med ville vekster og oppleve praktisk skoleundervisning i økologi.

Dyrker mat

Initiativtaker Andreas Viestad fortalte Kronprinsesse Mette-Marit om matkultursenteret. Deres visjon er å bidra til at så mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gjør dem godt.

Klasse 5a fra Bolteløkka skole er med i et undervisningsopplegg hvor formålet er at de skal kunne følge dyrking gjennom sesongen og lære hva som skjer i jorda utenom sommersesongen. Og ikke minst: se tydelig sammenhengen mellom det som dyrkes og maten vi spiser.

Bærekraftig mat

Under besøket fikk Kronprinsessen og elevene lære mer om insektenes betydning, artsmangfold, bruk av sesongens varer, bærekraftig bruk av kjøtt, fisk og grønnsaker.

Det ble laget iskrem av økologiske råvarer og smaker fra naturen som bjørkesaft og granskuddsirup – med mulighet for å smake på alle sorter.

Til lunsj laget elevene omelett og salat av grønnsaker de hadde dyrket en måned i forveien. Kronprinsessen kunne fortelle elevene om bikubene som finnes i Dronningparken ved Slottet.

Redder mat

Matkjeden er årsak til omtrent 50 prosent av verdens klimagassutslipp, i følge FNs organ for handel, investering og utvikling UNCTAD. Redusert svinn gir dermed en betydelig miljøgevinst.

Matsentralen i Oslo sin forretningsidé er å bygge en bro mellom virksomhetene der overskuddsmaten oppstår, og de organisasjonene som deler ut mat til vanskeligstilte.

Etter besøket på Geitmyra dro Kronprinsessen videre til Matsentralen som åpnet sin virksomhet i 2013. Den daglige driften og det operative ansvaret for lagret i Oslo i varetas av Fretex. For tiden mottar Matsentralen omtrent 50 tonn mat hver måned, det tilsvarer rundt 100 000 måltider som deles ut til vanskeligstilte i Oslofjordområdet.

Stort matsvinn

Sammen med styreleder Magnar Lie og daglig leder Gjermund Storsveen ble Kronprinsessen med en runde i lageret mens Evangeliesenterets folk hentet mat, fortalte hvordan de bruker maten og hva Matsentralen betyr for deres tilbud til mennesker på gata i Oslo.

Under besøket kom biler fra både Blå Kors, Kirkens bymisjon og Frelsesarmeen for å hente mat. Tine kom for å levere meieriprodukter.

Matsvinn utgjør mer enn én tredel av all mat som produseres. Det viser tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk. Det finnes vanskeligstilte som trenger hjelp til få tak i nok mat. Også i Norge har vi fått «matfattigdom». Matsvinnet, eller overskuddsmaten, representerer ikke bare et økonomisk tap for næringslivet, men også et miljøproblem for samfunnet.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook