Hopp til hovedinnhold

Dronninga opna Festspela

I Nord-Noreg blir Festspela arrangerte for 50. gong denne veka. Det var Hennar Majestet Dronninga som opna årets festspel i Harstad i dag.

21.06.2014

«Alt dette er min heim:
Disse fjordene elvene vannene
Frosten solskinnet uværet
Disse viddenes natt og dagside
Glede og sorg
Søstre og brødre
Alt dette er min heim
Og jeg bærer det i hjertet mitt»

Med dette utdraget frå diktet Vindens Veier av Nils-Aslak Valkeapää, festspelkunstnar i 1991, opna Hennar Majestet Dronninga sin tale.

– Å komme hit er for meg – som det står i diktet – som å komme heim, sa Dronning Sonja.

Møte på tvers

For første gong på 15 år har Dronninga høve til å delta ved opninga av Festspela i Nord-Noreg. I talen uttrykte Hennar Majestet kor mykje ho har gledd seg til denne dagen.

– Under Festspela i Nord-Noreg blir det skapt magiske møte på tvers av regionale, nasjonale og kunstnariske grenser. Gjennom arrangementa blir vi inviterte til å erkjenne både likskapane og forskjellane våre – og møtast, i ordets eigentlege forstand: lyttande, nærverande, med respekt, sa Dronninga.

50 år

Festspela i Nord-Noreg har vore arrangerte i Harstad sidan 1965. Det starta som eit musikkarrangement med særleg fokus på møtet mellom amatøren og den profesjonelle. I dag er Festspela eit internasjonalt arrangement som produserer og presenterer eit vell av musikalske sjangrar, side om side med scenekunst og visuell kunst. Festspela i Nord-Noreg forvaltar tilskotsordningar for frie profesjonelle musikkgrupper og unge kunstnarar, der hovudmålet er å stimulere kunst- og kulturlivet i nord.

Knutepunktfestival

I 1995 vart Festspela i Nord-Noreg utpeikt som ein av dei to første knutepunktfestivalane i Noreg, og festivalen får bidrag frå den norske staten, dei tre nordlegaste fylka Finnmark, Troms og Nordland, og dessutan Harstad kommune. I talen sin snakka Dronninga om kor viktig kunst og musikk er i samfunnet:

– Den samiske kulturen har denne djupe visdommen i seg som òg er kunstens løyndom: at vi menneske eigentleg er søstrer og brør som skulle leve i fellesskap – med kvarandre og med naturen. Gjennom kunst og musikk blir vi minte om at vi høyrer saman, vi menneske – sjølv om vi ofte gjer alt vi kan for å lage kunstige skiljeliner mellom oss.

Galleri Nord-Norge

Hennar Majestet får òg høve til å besøke Galleri Nord-Norge i dag. Utstillarar i galleriet er kunstnarane Ditte Ejlerskov (DK), Olav Christopher Jenssen (NO), Toril Johannessen (NO), Johan Furuåker (SJÅ) og Pipilotti Rist (CH).

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook