Hopp til hovedinnhold

Åpent slott 2014

I dag åpnet sommersesongen på Det kongelige slott. Publikum kan igjen følge guidede omvisninger i Slottets viktigste rom - i tillegg til årets utstilling, som blant annet tar for seg kongelige profiler fra tiden rundt 1814.

21.06.2014

Grunnlovens 200-årsjubileum markeres også på Det kongelige slott i år. Sesongens utstilling, montert i Store spisesal, forteller om Kongens konstitusjonelle rolle, og om tre kongelige profiler fra tiden rundt 1814: Prins Christian August, Prins - og senere - Kong Christian Frederik og daværende Kronprins Carl Johan. 

Gjenstander fra Paléet

På denne tiden fantes det ikke noe slott i Oslo. Det var Paléet som var Norges kongebolig, og det var der de tre profilene hadde sin residens. Mange av gjenstandene på årets utstilling stammer opprinnelig derfra.

Eidsvollsmannen Jacob Aall kalte Paléet «Constitutionsværkets vugge» da mange av møtene og overlegningene fant sted der under Prins Christian Frederik.

Servise fra 1815

I Store spisesal er det dekket et middagsbord med et servise fra 1815. Det ble opprinnelig bestilt til den planlagte norske kroningen av Kong Carl II, og besto av 4054 deler. Men seremonien fant aldri sted. Derimot besøkte Kronprins Carl Johan og Prins Oscar Norge, og det ble i flere omganger holdt taffel med byens sosietet. Det er sannsynlig at det er akkurat dette serviset det ble dekket med. 

Lommegrunnlov

Under sitt eksil i England under andre verdenskrig, bar Kong Haakon alltid med seg en liten kopi av Norges Grunnlov. Et lite trykk, som han bar i innerlommen på jakken. Det eksemplaret som vises i utstillingen i sommer, ble funnet i Kong Haakons dagbok fra 1943. 

Grunnloven og Kongens konstitusjonelle rolle er den andre hovedlinjen i årets utstilling.

Praktisk informasjon

Åpningstider, priser og annen praktisk informasjon er tilgjengelig via pekerne til høyre. Ta gjerne også et titt på filmen, der omvisningsleder Nina Høye forteller fra monteringen av årets utstilling.

 

 

 

Her er glimt fra riggingen av årets utstilling på Slottet. Foto: Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook