Hopp til hovedinnhold

Besøkte Spydeberg prestegård

I dag var Kronprinsparet til stede ved åpningen av Spydeberg prestegårdshage. Prestegården sto i begivenhetenes sentrum 6. - 9. august 1814, da Kong Christian Frederik hadde sitt hovedkvarter her under angrepet på Norge.

14.08.2014

Sverige nektet å akseptere Norges selvstendighet og valget av den danske prins Christian Frederik til konge 17. mai 1814. Den 26. juli gikk svenske tropper ledet av Kronprins Carl Johan til angrep, og de første troppene ble satt i land på Hvaler.

6. august flyttet Kong Christian Frederik sitt hovedkvarter til Spydeberg prestegård for å være nærmere fronten. Det var her han mottok tilbudet om våpenhvile og en fredsavtale der Norge får beholde sin nye Grunnlov - kun med de endringer som var nødvendig for å danne en union med Sverige. Forhandlinger fulgte, og avtalen ble signert i Moss for 200 år siden i dag, den 14. august.

Markering med Kronprinsparet

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit ankom med hest og kjerre i formiddag, eskortert av 16 ryttere fra Aggershusiske Ridende Jægercorps. Her fikk en orientering om prestegårdens historie, og de dramatiske agustdagene i 1814. De fikk også se et utdrag av "Spillet om Grunnloven", der Kong Christian Frederik må gjøre sitt valg mellom kongekronen og fred med Sverige.

Kronprinsparet nedtegnet sine signaturer, og disse vil bli overført til en minnestein over jubileet.

Wilses hage

Noen år før disse begivenhetene fant sted, var Jacob Nikolai Wilse sogneprest i Spydeberg. Han var opptatt av opplysningstidens ideer, naturvitenskap og kunnskapsformidling. Hagebruk var blant hans mange interesser, der han ivret for kombinasjonen av det vakre og det nyttige. Hagen på prestegården ble utgangspunktet for virksomheten hans på dette området.  Han brevvekslet med den svenske botanikeren Carl von Linné, som også sendte ham frø.

I 2011 ble det gjennomført arkeologiske undersøkelser der hagen lå, og i 2012 startet restaureringen. I dag kunne Kronprinsparet besøke det gjenskapte hageanlegget, som er ført tilbake slik det var på Wilses tid.

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk også en omvisning i den fredede prestegården før de reiste videre til Moss, der de vil delta ved markeringen av Mossekonvensjonens 200-årsjubileum senere i dag.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook