Hopp til hovedinnhold

Åpnet sorteringsanlegg

I dag foretok H.K.H. Kronprinsen den offisielle åpningen av nytt sorteringsanlegg på Skedsmokorset. Romerike Avfallsforedling (ROAF) er først i verden med helautomatisk sortering av plastavfall.

15.08.2014

Det er sensorteknologi fra norske TOMRA Sorting (TiTech) som har gjort den automatiske sorteringen mulig, og ROAF vant avfallsbransjens innovasjonspris for sorteringsanlegget i mai.

Hver og en av oss kaster i gjennomsnitt 23 kilo plast hvert år, og for hver kilo plast som produseres går det med opptil 2 kilo olje. I en situasjon med ressursknapphet og miljøbelastninger blir gjenvinning og gjenbruk stadig viktigere.

Anlegget dekker de omlag 170.000 innbyggerne i kommunene Fet, Gjerdrum, Enebakk, Sørum, Nittedal, Skedsmo, Lørenskog og Rælingen, og siden oppstarten har anlegget sortert ut 350 tonn plast til materialgjenvinning.

Ikke bare plast

Det er ikke bare plast som blir sortert ut i anlegget. Alt matavfallet som kildesorteres i de grønne posene blir også sortert ut. Årlig kaster hver av oss i gjennomsnitt 112 kilo matavfall, og så langt i år har anlegget levert 2500 tonn matavfall til biogassproduksjon.

ROAFs renovasjonsbiler går på biogass, produsert blant annet av matavfallet som innbyggernee har kildesortert.

Etter den offisielle åpningsseremonien fikk Kronprins Haakon en omvisning i anlegget av administrerende direktør Øivind Brevik.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook