Hopp til hovedinnhold

- Verden trenger lesende mennesker

I dag åpnet Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit Bjørnsonfestivalen i Molde. Som Kronprinsfamiliens største lesehest, gledet hun seg til å delta for første gang.

27.08.2014

I sin åpningstalen sin sa Kronprinsessen:
- Det er jo min mann som er festivalens beskytter, men siden jeg er familiens desidert største lesehest, hadde jeg veldig lyst til å komme.

Norges første

Siden festivalen ble etablert som Norges første litteraturfestival i 1992, har hovedmålet vært å fremme interessen for litteratur og skrivekunst. Navnet er hentet fra Norges første nobelprisvinner i litteratur, Bjørnstjerne Bjørnson.

På Plassen i Molde deltok Kronprinsessen i et forfattermøte sammen med forfatterne Helga Fotland, Frode Grytten og Endre Ruset.

I Bjørnsons ånd

Programmet under festivalen spenner bredt, men Bjørnsons store samfunnsengasjement og stadige kamp for ytringsfrihet og andre menneskerettigheter er et viktig fundament.

I sin tale understreket Kronprinsessen hva lesing betyr for henne:
- Det å lese, de indre bildene det skaper, de følelsene det fremkaller – tror jeg gjør oss til både bedre, klokere og mer reflekterte mennesker. For meg er dét litteraturens gave:

At den tar meg med både utover og innover, at den strekker meg i bredden og i høyden, og at jeg gjennom den forstår både meg selv og andre bedre, sa Kronprinsesse Mette-Marit.

Festivalutstilling       

Årets festivalutstilling tar utgangspunkt i Grunnlovsjubileet sett fra et samisk perspektiv. Hennes Kongelige Høyhet fikk en omvisning i den bredt sammensatte utstillingen. En rekke kunstnere tar opp spørsmål knyttet til uavhengighet, landskapsbruk, kulturarv og kolonialisering.

I forlengelse av utstillingen skapes et rom for debatt og diskusjon rundt tema. Sissel Mutale Bergh er kurator forutstillingen som er et samarbeid mellom Møre og Romsdal kunstsenter og Bjørnsonfestivalen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook