Hopp til hovedinnhold

Flaggermusene på Skaugum

Denne uken var det tid for å kontrollere flaggermuskassene på Skaugum. Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus var med for å se hvordan det sto til.

29.08.2014


Kronprinsfamiliens bolig Skaugum i Asker ligger i det området i Norge med flest ulike typer flaggermus. Høsten 2011 ble det hengt opp flaggermuskasser i trærne rundt Skaugum i håp om at flaggermus skulle flytte inn. Også den gangen var barna på Skaugum med, og NRK Supernytt lagde reportasje.

Femten flaggermus

Årets inspeksjon avdekket femten flaggermus i de spesialbygde husene. De fleste av dem tilhører arten dvergflaggermus, men de fant også en av typen brunlangøre.

Dvergflaggermusen er Norges minste, med et vingespenn på opp mot 24 mm. Den veier ikke mer enn 8 gram - og kan være helt nede i 3 gram etter vinterdvalen. Prinsen og Prinsessen fikk holde noen av dem.

Nyttige og spennende dyr

Det er funnet 40 flaggermusarter i Europa, og 13 av dem finnes i Norge. Men siden de stort sett er aktive om natten, er det mye vi ikke vet om dem - og det finnes mange myter.

Flaggermusene er de eneste pattedyrene som kan fly, og flere arter er utrydningstruet. Det er viktig å ta vare på dem - også fordi dette er veldig nyttige dyr. Hver av dem kan spise opp mot 3 000 mygg i løpet av en eneste natt. Kanskje dette kan inspirere flere til å henge opp hus til flaggermusene. 

Den internasjonale flaggermusnatten

Det finnes flere muligheter til å lære mer om flaggermus. Det arrangeres jevnlig flaggermusvandringer i Botanisk hage, og den 30. august markeres Den internasjonale flaggermusnatten. Det blir arrangementer mange steder i landet på og rundt denne datoen.

 

Marius, Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus er med når det skal det henges opp 40 flaggermushus på Skaugum (Fra Supernytt på NRK 29. september 2011. Reporter: Stig Kalsæg Sulland, Foto: Stig Kalsæg Sulland og Egil Granum)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook