Hopp til hovedinnhold

#EnGangTil

I samarbeid med Fretex arrangerer H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit gjenbruksdager. I dag var det gjenbruksdag i Fredrikstad, og lørdag står Bergen for tur.

05.09.2014

I ettermiddag ankom Kronprinsessen Stortorvet i Fredrikstad til den første av to dager med søkelys på gjenbruk denne helgen. Antrekket var second hand.

Våre valg

Målet er å inspirere til mer miljøvennlige valg.

Som forbrukere kan vi velge å kjøpe klær som varer lenge og som er produsert med minst mulig miljøbelastning. Vi kan velge å handle second hand eller bruke klær vi har arvet. Og vi kan velge å sy om våre egne, brukte klær - eller gi dem til andre. I steden blir mye kastet. Statens institutt for forbruksforskning har beregnet at klesinnsamlingen kan økes med hele syv kilo per innbygger.

Innsamlet materiale som ikke kan gjenbrukes, lager Fretex nye produkter av. Økt gjenbruk og materialgjenvinning gir positive miljøeffekter fordi det reduserer etterspørselen etter nye klær og tekstiler.

Gammelt blir nytt

Jenny Skavlan var dagens konferansier, og har også redesignet to av Kronprinsessens kjoler for anledningen.

Fra motemoloen i Fredrikstad var mangfoldet i klær og uttrykk stort. Her var antrekk i sort-hvitt, grafisk print, tung strikk, skinn og rødrutet skotsk vev. Her var paljetter og glitter, sorte jeans, cardigans og gensere. Med unntak av Kronprinsessens redesignede plagg, var alle klær og alt tilbehør brukte klær fra Fretex.

Gjenbruk handler mye om gatemote. Neste kolleksjon fra Fretex er tross alt det publikum har på seg i dag. Og publikum bidro selv til catwalken. Med egne bilder og emneknaggen #gjenbruksdagen eller #engangtil, havnet publikum som modeller på storskjerm.

Som en oppkjøring til Gjenbruksdagen sendte Kronprinsesse Mette-Marit en av sine hatter for å bli redesignet. Bilder av prosess og resultat publiserte Kronprinsessen på sin Instagram.

Lokale designere

Publikum hadde også anledning til å delta i forkant av gjenbruksdagene ved å gi klær til Fretex som ble hengt frem i de mange bodene på torget. Det var også mulig å få gode tips og råd om second hand-kjøp og redesign.

Kronprinsessen besøkte bodene, og snakket med de mange lokale designerne. Det ble også vist en film om klærnes livsløp, og hva vi som forbrukere kan gjøre for å ta bedre miljøvalg.

Lørdag holdes det gjenbruksdag på Festplassen i Bergen.

 

September 2014 arrangerte Fretex gjenbruksdager i Fredrikstad og Bergen. Kronprinsesse Mette-Marit deltok begge steder, og snakket om sitt engasjement for Fretex og gjenbruk. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook