Hopp til hovedinnhold

Kavliprisene 2014

Hans Majestet Kong Harald foretok overrekkelsen av Kavliprisen i Oslo konserthus i dag. De ni Kavliprisvinnerne ble valgt ut på grunn av sitt banebrytende arbeid innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

09.09.2014

For første gang får en nordmann prisen, Thomas W. Ebbesen fra Université de Strasbourg i Frankrike. I tillegg kommer prisvinnerne fra USA, Russland, Canada, Tyskland og Storbritannia.

Prisseremonien i Oslo konserthus ble ledet av programleder og artist Haddy N'jie og den amerikanske skuespilleren Alan Alda.

Det minste, største og mest kompliserte

Kong Harald kunne overrekke følgende priser:

  • Kavliprisen i astrofysikk deles mellom Alan H. Guth, Andrei D. Linde og Alexei A. Starobinsky. De mottar prisen "for banebrytende arbeid innen teorien om kosmisk inflasjon". Teorien om kosmisk inflasjon, som ble lagt frem og utviklet av de tre prisvinnerne, har revolusjonert vår forestilling om universet.

  • Kavliprisen i nanovitenskap deles mellom Thomas W. Ebbesen, Stefan W. Hell og Sir John B. Pendry. De mottar prisen "for deres transformative bidrag innen fagområdet nano-optikk, som har revolusjonert synet på oppløsningsgrenser for optisk mikroskopi og bildedannelse som lenge har rådet".

  • Kavliprisen i nevrovitenskap deles mellom Brenda Milner, John O'Keefe og Marcus E. Raichle. De mottar prisen "for oppdagelsen av spesialiserte hjernenettverk for hukommelse og kognisjon".

 
Prisen består av 1 million dollar innenfor hvert av fagområdene. I tillegg fikk de ni prisvinnerne en gullmedalje og et diplom. Kavliprisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Delt ut for fjerde gang

Kavliprisen i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap deles ut hvert annet år og ble første gang delt ut i 2008.

Prisen bærer navnet til den norsk-amerikanske forretningsmannen Fred Kavli som i sin tid opprettet prisfondet. Denne gangen foregår prisutdelingen uten Kavli til stede. Han døde i november i 2013 i en alder av 86 år.

I kveld vil Kongen være til stede på en offisiell bankett til ære for prisvinnerne i Oslo Rådhus.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook