Hopp til hovedinnhold

Kongen møtte urfolksledere

Hans Majestet Kong Harald fikk et gjensyn med sin venn, yanomami-indianernes leder Davi Kopenawa Yanomami, under dagens markering av Regnskogfondets 25-årsjubileum i Oslo.

18.09.2014

Kongen besøkte i april i fjor yanomami-indianernes landsby i Brasil sammen med Regnskogfondet.

- Rokker ved balansen

Under dagens konferanse ble Kongen intervjuet om sin tur i Amazonas og sitt miljøengasjement av Regnskogfondets leder Dag Hareide.

- Det er en balanse som vi holder på å rokke ved. Det er farlig overfor dem som bor i regnskogen og for oss, sa Kongen under intervjuet fra scenen.

Kongens miljøengasjement

Kong Harald nevnte to forhold som var med på å vekke hans interesse og engasjement for miljøspørsmål. Det ene var interessen for jakt og fiske. Det andre var møtet med Sir Peter Scott som var med på å grunnlegge Verdens naturfond (WWF) i 1961. Scott var sønn av sydpolfarer Robert Falcon Scott og fikk Kongen med på å starte den norske avdelingen av WWF.

WWF-Norge ble grunnlagt i 1970 med daværende kronprins Harald som president.

Under intervjuet nevnte Dag Hareide en episode som skjedde rett etter besøket i Amazonas i fjor. En øvrighetsperson lurte på hvorfor de hadde besøkt disse menneskene som han betegnet som «primitive». Kongen føyde til:

- Vi hadde vært der i fire dager og kom tilbake til den såkalte sivilisasjonen, så var jeg veldig i tvil om vi reiste til den eller fra den. Det var disse menneskene vi besøkte som levde i pakt med naturen. Helt og holdent..

Regnskogfondet 25 år

Den internasjonale jubileumskonferansen i Oslo samlet ledere for urfolks, menneskerettighets- og miljøorganisasjoner fra 12 regnskogland.

Politikere og næringslivsledere møtte urfolkslederne til diskusjon om regnskogbevaring i framtida.

 

Kong Harald i intervju med Regnskogfondets leder Dag Hareide, i anledning fondets 25-årsjubileum. Kongen snakker om sitt miljøengasjement og sin reise til Amazonas i 2013.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook