Hopp til hovedinnhold

Veteranorganisasjon 50 år

Prinsesse Astrid, fru Ferner, var torsdag til stede da den norske avdelingen av veteranorganisasjonen Royal Air Forces Association feiret 50-årsjubileum på Akershus festning, samtidig som avdelingen ble lagt ned.

18.09.2014

Royal Air Forces Association har vært en forening for nordmenn som tjenestegjorde i flyskvadroner under andre verdenskrig.

Jubileum og nedleggelse

I anledning dobbeltmarkeringen deltok Prinsesse Astrid, fru Ferner, på markeringen og nedleggelsen av veteranorganisasjonen. Arrangementet startet i Minnelunden på Akershus festning hvor Luftforsvarets Musikkorps spilte ett vers av «Gud signe vårt dyre fedreland». President Alf Granviken i den norske avdelingen av Royal Air Forces Association ønsket velkommen, og sjefsprest for Luftforsvaret holdt tale.

Etter kransnedleggelse ble jubileet avsluttet med middag på Artilleriloftet i Akershus festning.

Tjenestegjorde under andre verdenskrig

Det er 70 år siden Rolf Kolling, visepresident i Royal Air Forces Association, var en av flere nordmenn som deltok under invasjonen av Normandie 6. juni 1944. Fra cockpiten i sitt Spitfire-fly fikk Kolling med seg det meste av krigsdramaet som foregikk under ham på strendene i Nord-Frankrike. Han så landgangsbåtene som gled inn mot strendene, soldatene som tok seg i land, og ikke minst kanonadene fra både alliert og tysk side.

– Under meg lå de enorme slagskipene som skjøt salve etter salve mot de tyske stillingene. Jeg så ildtungene ut av kanonløpene, forteller 92-åringen, i dag pensjonert SAS-kaptein fra Oslo, til Forsvarets Forum.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook