Hopp til hovedinnhold

Sparebankforeningen 100 år

I dag er det 100 år siden Sparebankforeningen ble stiftet. H.K.H. Kronprinsen markerte dagen i DNBs lokaler der Sparebankforeningens styreleder Arvid Andenæs, finansminister Siv Jensen og professor Victor Norman sto på talerstolen.

26.09.2014

Veien videre var temaet under debatt: Hvor går Norge? Framtidsutfordringer og perspektiver.

Samfunnsbygger i 100 år – og mer

Sparebankene har spilt – og spiller – en særdeles viktig rolle i samfunnet, for husholdningene og for næringslivet i lokalsamfunnene landet over. Den lokale banken – tett på lokale utfordringer og behov - har vært uvurderlig i utviklingen. I samarbeid – og konkurranse – med større regionale og store, internasjonale banker, utgjør de små sparebankene en viktig del av et robust finansvesen.

Sparebankene har også vært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi. Det var en sparebank på Hamar som var den første til å gjennomføre betalinger over internett her i landet.

Selv om foreningen i dag feirer sitt 100-årsjubileum, er sparebankene som sådan enda eldre. Den første, Christiania Sparebank, ble etablert allerede i 1822.

Støtte for kultur og idrett

Samfunnsansvar er en integrert del av sparebankenes idé, og hvert år yter Sparebankene og Sparebankstiftelsene store bidrag til kultur, idrett og frivillighet i lokalmiljøene. Hele seks milliarder har blitt delt ut bare de siste ti årene, og gavetradisjonen går helt tilbake til 1840.

Bidragene har hjulpet fram realiseringen av idrettshaller, løypemaskiner, korpsinstrumenter, høreslynger, festivaler og mye, mye mer.

I kveld markerer foreningen 100-årsdagen i Operaen, med festforestilling for 1 200 sparebankfolk.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook