Hopp til hovedinnhold

Lanserte Kjell Nupens minnestipend

H.M. Dronningen og den amerikanske trykkeren Bill Goldston lanserte i dag minnestipendet the Kjell Nupen Memorial Grant som skal gå til yngre og lovende grafikere i Norden.

01.10.2014

Minnestipendet skal deles ut hvert annet år, til minne om kunstneren Kjell Nupen som døde tidligere i år. Den første vinneren av minnestipendet vil bli offentliggjort 5. september neste år. Datoen er valgt fordi det er fødselsdagen til Kjell Nupen.

Stipend og studieopphold

The Kjell Nupen Memorial Grant er et samarbeid mellom Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend og trykkeriet Universal Limited Art Editions (ULAE) i New York.

Minnestipendet består av et studieopphold ved ULAEs verksted og 50 000 norske kroner til å dekke reise, opphold og trykkemateriell. Styret i Stiftelsen vil ha ansvaret for tildelingen. Etableringen av minnestipendet skjer i samråd med Kjell Nupens familie.

Dronningen og Ørnulf Opdahl signerte grafikk

Stipendet ble lansert under et arrangement i Nasjonalgalleriet i Oslo, der Dronning Sonja deltok i en samtale om kunst med Ørnulf Opdahl og trykker Ole Larsen, moderert av prosjektleder i H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend, Sune Nordgren.

Dronningen og Ørnulf Opdahl presenterte også nye grafikkarbeider, utviklet i samarbeid med ULAE i New York. I USA er det en utbredt tradisjon at kunstnere inviterer til signeringsarrangement, og Dronning Sonja og Opdahl signerte sin nye grafikk fra scenen i Nasjonalgalleriet i kveld.

Ole Edvard Antonsen sto for musikalske innslag under arrangementet.

H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend

Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend har til formål å skape interesse for - og stimulere til utvikling av - grafisk kunst. Hvert annet år deler stiftelsen ut Queen Sonja Print Award. Prisen har blitt delt ut to ganger tidligere – til Tiina Kivinen fra Finland i 2012 og Svend-Allan Sørensen fra Danmark i 2014.  

Under siste utdeling offentliggjorde Dronningen at prisen – som tidligere har vært forbeholdt nordiske kunstnere – nå vil bli en internasjonal pris og søke kandidater over hele verden. Så langt vi kjenner til, gjør dette Queen Sonja Print Award til verdens største pris innen grafisk kunst.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook