Hopp til hovedinnhold

Naturvernforbundet er 100 år

Forbundets beskytter gjennom 50 år, Hans Majestet Kong Harald, deltok i feiringen av landets eldste natur- og miljøvernorganisasjon i Bergen i dag.

18.10.2014

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og har i dag over 20 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet. Forbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel.

En hilsen fra Kongen

Hans Majestet skrev en hilsen til forbundet gjennom medlemsmagasinet Natur & Miljø tidligere i år:

«Gjennom 50 år har jeg hatt gleden av å følge Naturvernforbundet tett og med stor interesse, i kraft av å være organisasjonens beskytter. Naturvernforbundet har utviklet seg i takt med tiden og nye problemstillinger knyttet til natur- og miljøsituasjonen både i Norge – og i verden forøvrig. I dag kan vi takke Naturvernforbundet, deres mange frivillige og lokallag, for at de blant annet har vært pådrivere for at vi har fått flere nasjonalparker.

Naturvernforbundet spiller en viktig rolle i vårt samfunn. Det blir spesielt tydelig i år, siden organisasjonen fyller 100 samtidig med at Grunnloven vår fyller 200. Dette er et sammentreff det er verdt å reflektere over.

Det er nedfelt i Grunnloven at vi alle har rett til et miljø som sikrer oss sunnhet – og at naturen må forvaltes bærekraftig, så denne retten også kan komme senere slekter til gode. Grunnloven gir dessuten borgerne rett til kunnskap om naturens tilstand og om planer som innebærer alvorlig inngripen i naturen.

Her gjør Naturvernforbundet en tredelt viktig oppgave – som er med på å oppfylle Grunnlovens intensjon: Det er pådriver for langsiktig vern av naturen, det formidler kunnskap om naturens tilstand og det som kan true den – og kanskje viktigst av alt: Naturvernforbundet arbeider for at vi kan leve i et sunt miljø.

For mange av oss er naturen en livsviktig kilde til glede, helse og rekreasjon – enten det er skogen, fjellet eller sjøen vi er mest glad i å bruke. I Norge er vi fremdeles så heldige at vi har mye natur, sammenlignet med andre steder i verden. Jeg ønsker Naturvernforbundet lykke til i sitt videre arbeid for å verne om denne viktige kvaliteten ved landet vårt.

Gratulerer med 100 årsjubileet!» 

«Politikkens natur. Naturens politikk»

Kongen besøkte stands med smarte miljøløsninger som solfangere og el-sykler. Barn fra Miljøagentene og syvende klasse på Søreide skole var noen av dem som ønsket Kong Harald velkommen til Bergen.

Under markeringen i Bergen ga Kristin Asdal, forfatter av boken ”Politikkens natur. Naturens politikk”, et innblikk i naturvernets historie. Lars Haltbrekken, styreleder i Naturvernforbundet, ga Klima- og miljøminister Tine Sundtoft og politikere i øvrige partier muligheten til å gi naturen svar.   

Inspirere til økt innsats

Formålet med feiringen er å samle aktive, tidligere ledere, støttespillere, andre liknende organisasjoner og politikere for å inspirere til økt innsats for naturen. 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook