Hopp til hovedinnhold

Festforestilling for Alf Prøysen

I år er det 100 år siden dikteren Alf Prøysen ble født. Hans Majestet Kongen til stede når Prøysenåret rundes av med en festforestilling i Det Norske Teatret i kveld.

23.11.2014

Alf Prøysen, den gang Alf Olafsen, ble født 23. juli 1914 på husmannsplassen Prøysen i Ringsaker. Etter en start på voksenlivet som arbeider rundt om på gårdene, fikk han sine første tekster på trykk i 1938. Han begynte å skrive for revy, og i 1945 debuterte han med novellesamlingen Dørstokken heme. Han spilte inn sin første plate i 1947.

Mangfoldig og kjær

Alf Prøysen skulle bli en av våre mest manfoldige og folkekjære kunstnere. Viser som Julekveldsvise, Tango for to og Musevisa er allemannseie, historiene om Teskjekjerringa er oversatt til 23 språk, og romanen Trost i taklampa fra 1950 tronet som Norges mest solgte i 40 år. Han var mye i radio, særlig i Barnetimen, og mange vil også huske ham som Romeo Clive på barne-TV sammen med Anne Cath. Vestlys skikkelse, KanuttenI nesten 20 år skrev han Lørdagsstubber i Oslo Arbeiderblad - mange av dem også utgitt i bokform.

I 1970 fikk han Norsk Kulturråds ærespris, og etter sin død ble han tildelt Kirke- og undervisningsdepartementets hederspris for sin innsats for barnelitteraturen i Norge. Prøysen er gravlagt på æreslunden på Vår frelsers gravlund i Oslo.

Festforestilling

Linn Skåber og Hans Olav Brenner vil være konferansierer under kveldens forestilling i Det norske teatret, og forestillingen blir også vist på NRK TV.

En rekke kjente artister vil være med og hedre Prøysen med tekst og toner. Prøysen selv kommer også til orde gjennom glimt fra NRKs arkiver.

Tenner Prøysenstjerna

Som Prøysenårets aller siste markering, på datoen han døde, tennes Prøysenstjerna i kveld. Stjernen er en folkegave, kommet til gjennom gaver fra lokale banker og folk flest, på initiativ fra Hans Christian Medlien. Den vil være godt synlig for alle som reiser forbi Prøysens fødested.

Ahmad S. Samandari, som flyktet fra Afghanistan som 8-åring, skal tenne stjernen. Samandari kom til går i dag på videregående skole og er leder av Changemaker Ringsaker. Stjernen skal stå som symbol for håp og inspirasjon til å arbeide for sine mål, ønsker initativtaker Medlien.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook