Hopp til hovedinnhold

Hedret med maleri

I dag er det 72 år siden DS Donau forlot Oslo med 532 norske jøder om bord. I ettermiddag overvar H.K.H. Kronprinsregenten avdukningen av maleriet av den sist overlevende, Samuel Steinmann.

26.11.2014

Samuel Leon Steinmann ble arrestert høsten 1942. Den 26. november ble han og 531 andre jødiske menn, kvinner og barn satt om bord på DS Donau med kurs for Stettin - og Auschwitz. Han var 19 og skulle vært russ det året.

Til sammen ble 772 jøder sendt fra Norge til nazistenes konsentrasjonsleire. Bare 34 overlevde. I dag er Steinmann 91 år gammel - og den siste gjenlevende av de overlevende fra Donau.

Han har vært tilbake i Auschwitz flere ganger og har lagt vekt på å fortelle sin historie, fortelle om Holocaust til voksne og - særlig - unge. Han har sett det som sin plikt å gjøre sitt for at dette så mørke kapittelet i historien ikke skal bli glemt.

Steinmann ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i Gull i 2012. I dag ble han hedret med et maleri.

Avduket i Gamle festsal

I dag ble maleriet av Samuel Steinmann avduket i Universitetet i Oslos Gamle Festsal. Det ble holdt flere innlegg - både Guri Hjeltnes (direktør ved HL-senteret), Erwin Kohn, (leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund) og Håkon Harket inntok talerstolen. Og ikke minst, Samuel Steinmann selv. Arve Tellefsen og Vox Humana sto for musikalske innslag.

Kronprinsregenten fikk anledning til en samtale med Steinmann i etterkant av arrangementet.

Trikken til Auschwitz

Det er kunstneren Knut André Vikshåland som har utført maleriet.

Vikshåland ble inspirert til å male Steinmann etter å ha sett filmen "Trikken til Auschwitz" av Elsa Kvamme. Han ville vise sin store respekt for Samuel Steinmann som overlevende og slik han fremstår som menneske, 72 år etter å ha blitt tvunget til å reise "til, gjennom og fra helvete."

Vikshåland har også blant annet malt et portrett av motstandsmannen Gunnar Sønsteby, som ble avduket i 2010.


Universitet i Oslo og HL-senteret sto som verskap bak dagens arrangement.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook