Verdens aidsdag 1. desember
1. desember 2014 markeres Verdens Aidsdag verden over. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit deltok på solidaritetsmarkering i Tøyen kirke.
Det var Kirkens Bymisjon som inviterte til solidaritetsmarkering i Tøyen kirke i Oslo i kveld. Det er fremdeles 35 millioner hiv-positive på verdensbasis, og i overkant av 5000 personer som lever med hiv i Norge.
Hensikten med markeringen er å uttrykke solidaritet med mennesker som er rammet eller berørt av hiv/aids - og å gledes over framskrittene som er gjort i tilknytning til behandling og smittereduksjon. Kronprinsessen mener det er viktig å holde innsatsen oppe i arbeidet mot hiv og aids, om vi skal kunne oppleve en aids-fri generasjon.
Mot og åpenhet
Kronprinsessen deltok på kveldens markering, som startet med en refleksjon om mot og åpenhet av Sigmund Aunan fra Batteriet. En gospelgruppe fra Filadelfia sang «back on track».
Det ble holdt to bolker med lystenning i kirken. Det første lyset ble tent av Somalisk kvinneforening, representert ved Kadra Noor Ahmed. Deretter tente Rashmi Phadnis for hinduistene; Anne-Karin Kolstad fra HIV-Norge; Kajetan Bocek fra Den Katolske kirke; PMV informatør Wali Ifzal og Toril Martinussen fra Nye Pluss.
Første lystenningsbolk ble avsluttet med musikk og dans fra gruppene Grace Tenga og Q-Pid.
Fellesskap og aksept
Samlinger som dette, på tvers av kultur og religion er viktige for fellesskap, samhold og aksept. Mange føler fremdeles stigma knyttet til sin diagnose, og det er et felles ansvar å gjøre det lettere for hiv-positive å leve – ved at de får slippe tilleggsbelastningen som stigma innebærer.
Andre lystenningsbolk ble åpnet av Angeset og Evy Pilskog Stadsvik på vegne av Aksept, Den norske kirke ved Einar Tjelle fulgte opp, etterfulgt av Domkirken, ved Maria Halldén; Helseutvalget ved Rolf Martin Angeltvedt; Islamsk Råd ved Imam Ibrahim K.M. Saidy. Den siste i rekken av lystennere var Kronprinsesse Mette-Marit.
Lystenningen ble avsluttet med musikk og dans fra Herbie Skerbie.
Aktuelle saker

Åpnet årets Likestillingskonferanse
– Vi hadde kommer så langt. Vi har ikke råd til å miste alle disse fremskrittene, sa H.K.H. Kronprins Haakon da han satte fokus på pandemiens innvirkning på likestillingsarbeidet verden over.

– Det er mye gull å hente
Nærmere 120 000 unge under 30 år står utenfor arbeid og skole. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten talte til kommunesektoren om hvordan ungdom kan føle tilhørighet til det samfunnet de er en del av.