Hopp til hovedinnhold

Skoleprisen til Thor Heyerdahl vgs

Tirsdag kunne Hennes Majestet dele ut Dronning Sonjas Skolepris til Thor Heyerdahl Videregående Skole i Larvik. En enstemmig jury har utpekt skolen til vinneren av den 9. skoleprisen.

09.12.2014

Juryen har, under ledelse av Edvard Befring, vurdert 13 nominerte skoler i år. Prisen tilfaller en skole som utmerker seg i sitt arbeid for likeverd og inkludering, og valget falt til slutt enstemmig på Thor Heyerdahl Videregående Skole.

Skolen er blant av Norges største, med 1 625 elever fordelt på ti utdanningsprogram i studieforberedende og yrkesfag. 

Juryens begrunnelse

Juryens begrunnelse beskriver en skole som arbeider kreativt, engasjert og helhetlig for et godt og utviklende læringsmiljø for alle sine elever:

  • Skolen har maktet å skape gode læringsvilkår for en stor og mangfoldig elevgruppe. Skolen har utviklet et fruktbart læringsmiljø med gode rutiner og gode relasjoner mellom elever og lærere, og mellom skole og hjem. 

  • Ved å prøve ut nye opplæringsmodeller for minoritetsspråklige, har skolen oppnådd svært positive resultater. 

  • Skolen har offensive og reflekterte opplæringsplaner og legger vekt på at alle elever får personlig tilpassede læringsvilkår.

  • Juryen har spesielt merket seg skolens gode opplegg for elever med utviklingshemminger og sammensatte lærevansker. Disse ungdommene følger en meningsfull opplæringsplan som skal kvalifisere til vernede arbeidsplasser og for et godt hverdagsliv. 

Juryen konkluderer: Skolen utmerker seg ved å praktisere likeverd og inkludering på en fremragende måte.

Hele juryens uttalelse er tilgjengelig hos Utdanningsdirektoratet, via pekeren til høyre.

Prisutdeling

Dronning Sonja overrakte prisen på Larvik Arena i dag. Det var til rektor Robert Rognli og elevrådsleder Sondre Horst som tok i mot på vegne av skolen. Prisen består av et diplom, en pengepremie på 250.000 kroner og et tresnitt av kunstneren Eli Hovdenak. Bildet heter "Inn i varmen" og er utviklet spesielt for prisen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen talte i dag, og både Utdanningsdirektoratets direktør, Petter Skarheim, og utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Kari Evensen, var blant gjestene. Elever fra utdanningsprogrammet Musikk og dans sto for kulturinnslag under seremonien.

Besøkte til flere linjer

Dronning Sonja ville gjerne lære mer om skolen, og Dronningen fikk besøke flere av linjene og snakke med noen av elevene der.

Først ut var Forskerlinjen, som demonstrerte eksperimenter i laboratoriet sitt. I Kombinasjonsklassen møtte Dronningen minoritetsspråklige elever, og hos linjen Arbeids-og hverdaglivstrening viste elevene fram ungdomsbedriften Thor Heyerdahls Kafé.  Det ble også demonstrasjon av hjelpemiddelet Tobil - en øyenstyrt talegenerator - før omvisningen ble rundet av på dreie- og sveiserverkstedet til Teknikk og industriell produksjon. 

Også lunsjen ble et møte med et linjefag, da Dronningen ble servert koldtallerken og gulrotkake laget og servert av elever fra "Restaurant og matfag".

 

Fakta

Dronning Sonjas Skolepris

Prisen ble etablert i 2005 etter initiativ fra Dronning Sonja. Den deles ut annet hvert år* til en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering på en fullverdig måte. Fram til 2021 delte Dronningen selv ut prisen ved et besøk på skolen.

Vinnerskolen får 250 000 kroner og et kunstverk utformet av Dronningen. 

Fra 2023 overtok Kronprins Haakon skoleprisen og vil foreta utdelingene på Dronningens vegne. Hans første utdeling av Dronning Sonjas Skolepris vil finne sted 30. november på Storhamar videregående skole.

Det er Utdanningsdirektoratet som administrerer prisen og oppnevner en jury. Statsforvalterne nominerer skoler fra hvert fylke.

Kriterier for tildeling:

  • Skolen arbeider langsiktig, systematisk og kunnskapsbasert med elevenes læringsmiljø.
  • Skolen praktiserer likeverd og inkludering på en slik måte at hver enkelt elev opplever å bli verdsatt i et miljø preget av medvirkning, trygghet og fellesskap.
  • Skolen kjennetegnes ved positive relasjoner mellom elevene og de ansatte, og elevene imellom – og ved et godt samarbeid mellom skole og hjem.

Likeverd betyr at alle elever skal få oppleve at de møtes på en likestilt og verdig måte. Inkludering som er et videre begrep enn integrering, betyr at alle skal oppleve at de er anerkjente deltakere i skolefellesskapet.


*Inntil 2019 ble prisen delt ut hvert år.

Dronning Sonja besøker elever og lærere på Fagerlund skole (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook