Hopp til hovedinnhold

Barna feiret fredsprisen

H.K.H. Kronprinsessen, H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus feiret fredsprisvinnerne i dag, sammen med 7 000 barn på Rådhusplassen i Oslo.

10.12.2014

Sammen med Redd Barna har en festkomité bestående av tolv sjuendeklassinger fra Sagene og Lindeberg skoler laget fredsprisfest for tusener av barn. De ønsker at flest mulig skal få møte fredsprisvinnerne.

Formiddagens viktigste budskap var at alle barn har rett til å gå på skole og få et godt liv. De voksne må høre på barna, for det er de som er framtiden.

Barnas pris

Fredsprisen i år er barnas pris. Malala Yousafzai fra Pakistan er 17 år og den yngste fredsprisvinneren i historien. Hun jobber for at alle barn, spesielt jenter, skal få gå på skole. Kailash Satyarthi fra India kjemper mot barnearbeid og for at barn skal få et trygt liv der de kan leke og lære.

Barna tok i mot Malala og Kailash med stor jubel da fredsprisvinnerne kom til dem på Rådhusplassen. Sammen med Kronprinsessen, Prinsessen og Prinsen tok de plass på scenen foran Nobels fredsprissenter.

Barna intervjuet vinnerne

Programlederne Sara, Jaleela og Sondre hadde spørsmål til fredsprisvinnerne. Blant annet ville de gjerne vite når Kailash startet arbeidet sitt for barn - og hvorfor.

Da han var 5 år og gikk til skole for første gang, fortalte Kailash Satyarthi, satt den en gutt på samme alder utenfor porten. Kailash spurte lærerne hvorfor gutten ikke kom inn. Fattigdom, var svaret. Da han var 11 bestemte han seg for å gjøre noe. Mangel på penger til bøker holdt mange barn utenfor skolen, så sammen med venner begynte han samle inn brukte bøker for å gi dem til andre barn. Det ble begynnelsen på en bokbank - og på Kailash Satyarthis arbeid for barn og skole.

- Dere gir meg så mye energi, sa Malala. Så mange barn får ikke gå på skole. De drømmer ikke om ipad eller playstation. De drømmer å få få gå på skole. Hun oppfordret barna på Rådhusplassen til å engasjere seg i andre barns situasjon.

Men snart måtte de to fredsprisvinnerne videre. Først til Slottet, der Hans Majestet Kongen tar dem i mot i audiens, og så videre til selve fredsprisutdelingen.

- Dere er så varme - jeg vil ikke føle kulden på mange måneder, sa Kailash til barna som avskjedshilsen.

- De fortjener at vi feirer dem

To av medlemmene i arrangementskomitéen delte sine tanker med Redd Barna i planleggingsfasen:

- Vi skal lage en så stor fest for Malala og Kailash fordi de har gjort veldig mye for verden, for barn. Og vi er barn, så de fortjener at vi feirer dem, sier Vegard Skotte Nordheggen fra Sagene skole.

Det er 18. året på rad Redd Barna holder fest for vinnerne av Nobels fredspris. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook