Hopp til hovedinnhold

Nå er det din tur!

"Dra på skitur, gåtur, aketur, telttur, topptur, bærtur, fisketur, langtur - eller bare kom dere ut en tur! Det kan bli opplevelser dere husker hele livet", sa H.K.H. Kronprins Haakon i dag. Han åpnet Friluftslivets år 2015.

13.01.2015

- Det beste med det å være ute og drive med friluftsliv, det er at det er så lett! Det er bare å ta på seg noen klær - noen ski eller noen sko og så gå ut og være i naturen. Og i Norge så er vi ganske heldige, for vi har jo natur overalt. sa Kronprins Haakon i Tøyenparken.

Frostrøyk i luften, snø på bakken, kaffe, pinnebrød og havregrøt gav en forfriskende og magisk start på Friluftslivets år i Tøyenparken i Oslo.

Beskytter for Friluftsåret

Friluftsliv gir gode opplevelser, økt livskvalitet, en bedre helse og et rikere liv, skriver Friluftslivets år på sine hjemmesider. Målet er å gi varige resultater i form av økt deltakelse i friluftsliv i alle deler av befolkingen. Året skal gi økt oppmerksomhet rundt friluftslivets positive effekter for folkehelsen, og øke bevisstheten om de gode mulighetene som alle i Norge har til å utøve friluftsliv.

Kronprins Haakon er Friluftsårets beskytter.

I pakt med naturen

I Nyttårstalen snakket Hans Majestet Kongen om dette året som vi nå går inn i:

"Jeg tror vi har mye å lære av dem som lever tett på naturen for å få kunnskap om hvordan vi skal håndtere miljøutfordringene. 2015 er Friluftslivets år. Vi nordmenn elsker å være ute i naturen. Vi nyter dette fantastiske godet i langdrag – på fjellet, i skogen, på sjøen. Det skal vi bare fortsette med, og lære nye generasjoner å verdsette. Men da må vi alle også være med å beskytte alt levende rundt oss".

Utfordret til lek

I Tøyenparken fikk Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit delta på skilek i regi av Skiforeningen, som utfordret både barn og voksne på balanse, koordinasjon og lekenhet.

Drammen Turistforening introduserte spennende turmat fra forskjellige kulturer, noe som kommer godt med når en er ute og i aktivitet. Fra scenen hadde Ingvild Koksvik et musikkinnslag før Kronprinsen introduserte de oppmøtte for hvordan de kan benytte seg av dette året, og forhåpentlig årene som kommer:

Til alle dere barn: Mas på foreldrene deres om å få dra på tur så mye dere vil dette året! Dra på skitur, gåtur, aketur, telttur, topptur, bærtur, fisketur, langtur - eller bare kom dere ut en tur! Det kan bli opplevelser dere husker hele livet, sa Kronprins Haakon.

Let frem soveposen

Klima- og Miljøminister Tine Sundtoft og Ellen Hambro, direktør Miljødirektoratet holdt også apeller, før Abid Raja og Ingvild Koksvik avsluttet fra scenen, og leken ble gjenopptatt. Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon besøkte Norges Speiderforbunds aktivitetsområde der de fikk opplæring i å tenne bål, spikke, surre, sage og kappe.

Fra 13. - 14. januar er det mange i Norge som skal sove ute som en markering av Friluftslivets år - på balkongen, i bakgården, ved et vann, i skogen eller på fjellet. 

 

Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2015 i Tøyenparken. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix - Video: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook