Hopp til hovedinnhold

Markerte Holocaustdagen 2015

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit deltok på den norske markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen på Akershuskaia i Oslo i dag.

27.01.2015

Hvert år siden 2002 har Den internasjonale Holocaustdagen blitt markert ved minnesmerket over de norske jødene som ble sendt til nazistenes konsentrasjonsleire. Minnesmerket står på Akershuskaia, der den første og største gruppen deporterte norske jøder gikk ombord i S/S Donau på reisen mot Auschwitz.

Den 27. januar 1945 ble fangene i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. Derfor valgte FN denne datoen som Den internasjonale Holecaustdagen. Dagen bidrar til bevisstgjøring om nazistenes utryddelsespolitikk, og gir anledning til å diskutere og reflektere over hvordan og hvorfor en slik forbrytelse kunne skje.

Markering

Skoleklasser i fakkeltog ankom Akershuskaia i ettermiddag, og seks barn fra den jødiske skolen sang for de frammøtte, før HL-senterets direktør, Guri Hjeltnes, åpnet minneseremonien.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var markeringens hovedtaler. Etterpå ble det holdt appeller fra representanter for ulike grupper forfulgt av naziregimet; romfolket ved Gjovani Flamros, homofile ved LLHs leder Bård Nylund, funksjonshemmede ved Marte Goksøyr,  reisende ved Mona Gustavsen, politiske fanger, representert av Rune Ottosen, og Det Mosaiske Trossamfunn ved Edvard Aspelund.

Kantor Eli Zylberman bidro med musikalsk innslag.

Samuel Steinmann

Samuel Steinmann var en av de 532 jødene om bord på Donau 26. november 1943. I dag er han den eneste gjenværende av de som ble deportert den dagen - og en av tre jøder i dag bosatt i Norge, som overlevde Auschwitz.

I dag deltok Steinmann under markeringen, der han snakket med skoleelever om Holocaust. 

Internasjonal markering i Auschwitz

I dag er det 70 år siden Den røde armé befridde Auschwitz-Birkenau. Derfor finner det sted en stor internasjonal markering i Auschwitz i dag, med over 300 overlevende og statsledere fra en rekke land.

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg representerer Norge under seremonien.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook