Hopp til hovedinnhold

Storslått

Det ble både høyteknologi og storslagen natur for Hans Majestet Kongen i Dronning Maud Land i dag. Kongen gjester den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

12.02.2015

Først i dag, besøkte Kong Harald Trollstat. Dette er en stasjon som henter ned data fra satellitter i bane rundt jorda. Det er Kongsberg Satellite Services (KSTAT) som eier stasjonen, som ligger ikke langt fra Troll. Med en tilsvarende stasjon på Svalbard, kan KSTAT levere svært oppdaterte klima-, miljø- og meteorologidata til satellittenes eiere.

Basesjef Reidar Nordheim ga Kongen en orientering om virksomheten her.

Jutulsessen

Etter en kort pause tilbake på Troll, dro Kongen ut for å se mer av den storslagne naturen i området. Troll ligger i fjellet Jutulsessen – «kjempens sete». Stasjonen ligger på 1270 meters høyde, mens den høyeste toppen rager 2370 meter over havet. Her er klimaet mer stabilt enn ved kysten, og med en middeltemperatur på rundt 25 kuldegrader, noe som regnes for moderat til Antarktis å være.

Etter besøket til Trollsat tok mannskaper på Troll Kong Harald med ut i dette landskapet. Med beltevogn som framkomstmiddel viste de Kongen både isbreer, snøformasjoner og fjellmassiv.

Det eneste stedfaste dyrelivet her, er små krypdyr som lever under steinene. Fuglene gjør desto mer av seg i den varmeste tiden, da temperaturen kan komme opp rundt 0 grader. Hele kolonier av snøpetrell og antarktispetrell hekker i Jutulsessen. Det også sørjoen, som regnes som verdens sørligste fugl. Kilde: Norsk polarinstitutt

I kveld avslutter Kong Harald sitt besøk til Antarktis og Dronning Maud Land.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook