Hopp til hovedinnhold

Markerte krigshistorie i London

H.K.H. Kronprinsen er til stede ved markeringen av 75-årsjubileet for Special Operations Executive og 70-årsjubileet for Special Forces Club i London i dag.

25.02.2015

Det er sterke historiske bånd mellom Norge og England. Som et ledd i markeringen av frigjøringsjubileet 2015 er Kronprins Haakon til stede i London i dag for å hedre veteranene for innsatsen de gjorde under 2. Verdenskrig. Deres arbeid bak fiendens linjer bidro til å vippe balansen i alliert favør.

Programmet startet med en lunsj der Kronprinsen blant annet fikk møte de fem norske veteranene som var tilbake i London for å delta ved markeringen.

  • Joachim Rønneberg – medlem av Kompani Linge og mest kjent for ledelsen av aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan.
  • August Rathke - leder for den kommunistiske motstandsbevegelsens ungdomsbevegelse i Bergensområdet og senere medlem av Kompani Linge. Han var også redaktør for den illegale avisen Fortroppen.
  • Ragnar Leif Ulstein deltok sammen med Kompani Linge under landgangen i Reine Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrker i Sogn.
  • Richard Zeiner-Henriksen var tilknyttet Milorg og Kompani Linge, og arbeidet de siste årene av krigen for Special Operations Executive i Rondane og på Dovrefjell.
  • Erling Lorentzen – medlem av Kompani Linge og områdesjef i Hallingdal fra 1944.


Både Norges ambassadør Mona Juul og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide holdt taler under lunsjarrangementet.

Special Operations Executive

Special Operations Executive (SOE) var en britisk, hemmelig militærenhet, opprettet 19. juli 1940 for å planlegge, lede og gjennomføre undergravende virksomhet og sabotasjeaksjoner i okkuperte land.

SOE Norwegian Section rekrutterte sine første norske agenter høsten 1940 og opprettet da også en base på Shetland for operasjoner mot Norge.

Special Forces Club

The Special Forces Club (SFC) ble etablert i 1945 av menn og kvinner som hadde tjenestegjort i SOE. Formålet var å sikre et fast møtested i London der de kunne møtes i hyggelige omgivelser.

Onsdag ettermiddag kom Kronprinsen til klubbens lokaler, der han ble mottatt av styreleder Roger Blundell og sekretær Wally Vincent. Etter en omvisning fikk Kronprinsen møte gjester og representanter fra SFC.

Gallamiddag

Jubileenes gallamiddag finner sted i Naturhistorisk museum senere i kveld. Her vil også Hennes Kongelige Høyhet Princesse Anne og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Frederik av Danmark til stede.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook