Hopp til hovedinnhold

– Vi har ingen å miste i snøskred

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon tok turen til topps i Troms i dag. Kronprinsen ville sette søkelys på sikker ferdsel i fjellet nå som påskeferien står for døren.

23.03.2015

Det var snøskredvarslerne i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som ledsaget Kronprinsen til fjells i grenseområdene mellom Troms og Karlsøy kommuner.

Snart er påskeferien i gang, og titusenvis av nordmenn trekker mot fjellet for å nyte naturen og friluftsopplevelsene der. Kjøring i brattere terreng blir stadig mer populært – med de farene det innebærer. Da blir kunnskap om snøskred og en positiv sikkerhetskultur vesentlig.

– Vi har ingen å miste. Derfor er det utrolig viktig å jobbe med sikkerhet, at vi skaffer oss kunnskap og er forsiktige, sa Kronprins Haakon i dag.

Under turen på Ringvassøya i dag ble Kronprinsen bedre kjent med hvordan skredvarslerne arbeider med å kartlegge snøskredfaren rundt om i landet. Han fikk også lære hvordan man gjenkjenner skredfarlig terreng og hvordan man skal håndtere det på best mulig måte.

Mye av denne livsviktige informasjonen også er å finne på nettet.

Skredskolen – varsom.no

Nettstedet varsom.no er et godt utgangspunkt når fjellturen skal planlegges. Her finnes mye informasjon om skred og skredfare, i tillegg til konkrete varsel for aktuelle områder. Med utgangspunkt i en egen skala for snøskredfare, kan du se hva situasjonen er på hvert faretrinn: Hva anbefales av aktiviteter, hvor stabil er snøen og hva skal til for å utløse et skred under rådende forhold.

- Det er snart påske, og mange nordmenn er glad i å bruke fjellet. Det er bra, men det er også viktig at vi tar vare på sikkerheten, sa Kronprinsen til NRK, og pekte på varsom.no som et godt sted å starte planleggingen av fjellturen.

Roste de frivillige

Med på turen var også Tor Arne Skjeldbakken fra Alpine redningsgrupper og Røde Kors, som gjør en viktig innsats for påskeberedskapen. Kronprins Haakon skrøt av de mange frivillige som stiller for å gjøre fjellet tryggere for oss andre.

– De gjør en fantastisk innsats. Det er imponerende med frivillige som går inn og gjør sitt ytterste.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook