Hopp til hovedinnhold

75 år sidan åtaket på Noreg

I dag er det 75 år sidan 2. verdskrig kom til Noreg. Hans Majestet Kongen deltok i markeringa av åtaket 9. april 1940 og la krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning.

09.04.2015

Stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Søreide Eriksen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var alle til stades under den høgtidelege seremonien, der òg veteranar frå motstanden den gongen var møtte fram.

Stortingspresidentens tale

Det var Stortingspresident Olemic Thommessen som heldt dagens tale:

- Tyskernes invasjon 9. april var et angrep på det frie Norge og dets konstitusjon, sa Stortingspresidenten. Konge, Storting og regjering måtte i all hast evakuere. Som den eneste gangen i Norges historie siden 1814 ble vårt demokrati fortrengt av et totalitært diktatur.

(...)

Vi minnes i dag de som gav sine liv for Norge. Den arven de etterlot seg forplikter oss. Deres offer er vår dyrekjøpte frihet. Denne friheten bør vi bruke til å bidra til internasjonalt fredsbevarende arbeid, og innsats for demokratisk utvikling verden over.

Veteraner, samfunnsborgere, Jeg ber dere alle stå sammen med meg når Hans Majestet Kongen nå bekranser Nasjonalmonumentet her på Akershus festning.

Eksil

Senkinga av Blücher utanfor Oscarsborg festning forseinka den tyske framrykkinga mot Oslo den dramatiske morgonen i 1940. Det gav Kongefamilien, Regjeringa og store delar av Stortinget den tida dei trong til å komme seg i tryggleik.

Kong Haakon og Kronprins Olav reiste mot Elverum og vidare nordover. Etter kvart vart det tydeleg at Noreg ikkje kunne stå imot dei tyske troppane. Kong Haakon måtte fatte den tunge avgjerda om å forlate landet. 7. juni drog Kongen og Kronprinsen frå Noreg med den engelske kryssaren Devonshire. Ei norsk eksilregjering vart etablert i London. Herfrå leidde og koordinerte eksilregjeringa norsk motstand dei neste fem åra.

Kronprinsesse Märtha reiste med Prins Harald og prinsessene over til Sverige og sidan vidare til USA.

Les meir via peikaren til høgre.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook