Hopp til hovedinnhold

Halden 350 år

Den 10. april 1665 ble Halden tildelt kjøpstadsprivilegier – bystatus – av Kong Frederik III. I dag var Hennes Majestet Dronningen til stede da et festpyntet Halden feiret sitt 350-årsjubileum.

10.04.2015

Dronning Sonja fikk blomster fra andreklassingene Julie Fredén Westby og Leon Torpangen da hun ankom torget i Halden i formiddag. Barnetoget marsjerte, og både musikkorpset og kulturskolen underholdt. Nasjonalsangen og Kongesangen ble sunget før Gaute Jacobsen, direktør for Halden Historiske Samlinger, fortalte om byprivilegiet.

Byprivilegiet

På denne dag - i København for 350 år siden - signerte Kong Frederik III av Danmark-Norge dokumentet som gav ladestedet Halden med 700 some innbyggere byprivilegier. 

Det meste av næringsvirksomhet fra 1500-tallet og fram til 1800-tallet var regulert ved privilegier. Disse privilegiene gikk oftest i arv, og ga noen grupper rettigheter andre ikke hadde. Byer hadde privilegier framfor landsbygd, adelige hadde privilegier som borgerlige ikke innehadde og konger kunne ha privilegier de var alene om. Til og med tiggere kunne i flere byer utstyres med privilegium på tigging eller retten til å plukke korn etter innhøstinga. I Norge ble privilegiesystemet nedbygd i løpet av 1800-tallet, skriver Østfoldmuseene på sin hjemmeside.

Avduking på Torget

Byens privilegier ble fra tid til annen utvidet. Dette skjedde gjerne i sammenheng med kriger og ulykker som rammet byen, som først het Fredrikshald etter Kongen. Privilegiene henger altså nøye sammen med byens utvikling, og mye byhistorie kan leses ut av hvilke priviliegier som kom til på hvilken tid.

Da Halden i 1665 ble tildelt privilegier som kjøpstad, innebar det at byen fikk egen jurisdiksjon og administrasjon. I anledning jubileet har disse privilegiene nå blitt inngravert i monumentet "Nordmandstøtten" på Torget. Dronning Sonja fikk æren av å avduke byprivilegiene, etterfulgt av allsang med "Halden-sangen" og "Det går et festtog gjennom landet".

Festgudstjeneste

Byvåpenet i Halden bærer teksten «Gud med oss». På hebraisk betyr "Immanuel" nettopp "Gud med oss", og det er årsaken til at byens største kirke heter Immanuels Kirke. Hit to Dronningen etter avdukningen, for å være til stede under dagens festgudstjeneste.

Hennes Majestet ble tatt i mot av fungerende biskop Knut Erling Johansen, og etter kirkelig prosesjon kunne festgudstjenesten starte. Denhadde historien bak byvåpenet og "Gud med oss" som tema.  Det hele ble avsluttet med salutt fra Haldens gamle festning, Fredriksten.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook