Hopp til hovedinnhold

Miljødag på Svalbard

Kronprinsparet er på vei til forskningsskipet Lance som ligger innefrosset i Polhavet. I dag hadde de en miljødag i og rundt Longyearbyen.

21.04.2015

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen reiser sammen med klima- og miljøminister Tine Sundtoft, og sammen besøkte de Søppelhytta i ettermiddag.

Søppelhytta

Søppelhytta er bygget av søppel som har drevet i land på Svalbards strender. Den er et synlig bevis på den store utfordringen maritimt søppel er for naturen. Men, lokalstyret har også ønsket å bruke hytta til å øke friluftstilbudet i nærområdet, og hytta har blitt populært turmål for Longyearbyens innbyggere.

Silje Hagen i Aktiv i friluft og Eli Meling i Longyearbyen Lokalstyre fortalte Kronprinsparet om hytteprosjektet.

Plukket 90 tonn søppel   

Sysselmannen på Svalbard har arrangert strandrydding i nært 15 år, som et ledd i den landsomfattende dugnaden for å holde havet og kysten ren. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit har tidligere deltatt i strandryddingen, men da på Østre Bolærne.

I fjor plukket innbyggerne på Svalbard opp 90 tonn søppel, hvorav noe ble brukt til å bygge hytta som Kronprinsparet besøkte i dag.

Det meste av søppelet på Svalbard kommer fra fiskeindustrien. De enorme mengdene med søppel i havene skaper problemer for livet både til havs og til lands og de økologiske konsekvensene av det maritime avfallet er alvorlig.

Grotte i isbreen

I kveld ventet en ekskursjon i regi av Universitetet på Svalbard, UNIS, Kronprinsparet. På 78 grader nord er UNIS verdens nordligste universitet, med spesiale innen arktisk biologi, geologi, geofysikk og teknologi.

Det bar med beltevogn opp til Longyearbreen, der professorene Hanne Christiansen og Ole Humlum og en gruppe studenter ventet utenfor inngangen til en grotte i breen. De ga Kronprinsparet en innføring i klimaforskningen på Svalbard, og hvordan forskere og studenter ved UNIS arbeider i Svalbards unike, arktiske natur.

Så ledet mastergradsstudenten Silje Smith Johansen Kronprinsen og Kronprinsessen inn i bregrotten. Flere hundre meter inn i isen fikk Kronprinsparet førstehånds innføring i hvordan endringer i klima og miljø påvirker isbreene her.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook