Hopp til hovedinnhold

- Tom Sandberg lærer oss å se

Fotografen Tom Sandberg gikk bort i 2014. I kveld åpnet H.K.H. Kronprinsessen minneutstillingen Diptyk, som gir en bred presentasjon av en av våre viktigste fotokunstneres livsverk.

24.04.2015

- Det å se med Tom Sandbergs blikk, er å legge et slør av poesi over hverdagen. Det er ikke en virkelighetsflukt. Hans blikk gjør det vakre vakrere – og det vanskelige like vanskelig – men til å leve med.

Slik åpnet Kronprinsesse Mette-Marit utstillingen Diptyk / Tom Sandberg på Kunstnernes Hus i Oslo i kveld. Omlag 60 av Sandbergs karakteristiske svart-hvitt fotografier inngår i utstillingen, som egentlig ikke var ment som noen minneutstilling. Arbeidet startet mens Tom Sandberg selv var i live, kuratert av hans venn og medarbeider Sune Nordgren, i samarbeid med Ida Kierulf. De valgte å sette sammen en utstilling slik Sandberg selv kunne gjort det, og karakteriserer den som åpen, subjektiv og konfronterende.

Åpning

Kunstnerisk leder Mats Stjernstedt viste Kronprinsessen rundt i utstillingen, ledsaget av Sune Nordgren og Ida Kierulf. Representanter for Sandbergs familie var også til stede i kveld.

Sune Nordgren presenterte utstillingen, før Kronprinsesse Mette-Marit foretok den offisielle åpningen:

- Tom Sandberg lærer oss å se.
Han viser oss vår plass i verden – og minner oss om at det er en evighet bortenfor det håndfaste nærværet av tingene, av menneskene rundt oss, av alt levende og dødelig i naturen.

Diptyk

Et diptyk er et bilde bestående av to paneler - eller to bilder som ikke er knyttet sammen fysisk, men likevel hører sammen gjennom sin tematikk.

Denne utstillingen framhever dualiteten og tvetydigheten i Sandbergs arbeider. Det handler om kontrastene i det å leve, sa Kronprinsessen - At det er mulig på samme tid å være både nærværende og bortvendt. At noe kan både være konkret – og helt abstrakt. At det timelige – som Kierkegaard kaller det – og det evige kan være to sider av samme sak.

Internasjonal anerkjennelse

Sandbergs arbeider høstet internasjonal anerkjennelse gjennom utstillinger ved gallerier og museer som MoMA PS1 i New York, Moderna Museet i Stockholm og Centre Georges Pompidou i Paris. Det var Kronprinsesse Mette-Marit som åpnet Tom Sandbergs utstilling PS1 i New York.

- Det er mange, mange år siden jeg oppdaget Tom Sandbergs kunst, sa Kronprinsessen. Etter hvert ble han også en venn. Mannen og kunsten var ett. Jeg føler meg privilegert som fikk sjansen til å bli kjent med mennesket Tom Sandberg, og med hans skapende univers.

Det var en ære å få presentere ham for et kresent, amerikansk publikum da han – som første skandinaviske fotograf – fikk sin egen separatutstilling på PS1 i New York i 2007. 

 

Utstillingen Diptyk / Tom Sandberg står på Kunstnernes hus fram til 14. juni 2015.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook