Hopp til hovedinnhold

25 år for bedre klimakunnskap

I 25 år har CICERO levert kunnskap om klimarelaterte saker, nasjonalt og internasjonalt. - Takk for at dere hjelper oss å forstå, sa H.K.H. Kronprins Haakon i sin tale til jubilanten.

27.04.2015

Både Kronprinsen og Kronprinsessen var til stede på Månefisken i Oslo, der CICERO Senter for Klimaforskning feiret sitt 25-årsjubileum i dag. Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg var dagens hovedtalere.

Og Kronprinsen mente det måtte være noe galt med målene vi setter oss dersom vi definerer utvikling som inntekt per person og lite annet: For ekte utvikling gjør at mennesker får det varig bedre, og ekte vekst er å finne bedre, mer effektive løsninger som ikke går utover andre grupper eller miljøet, sa Kronprinsen, og fortsatte:

For at vi skal få til utvikling og vekst på en riktig måte, tror jeg det er særlig viktig med tre ting:

  1. For det første at vi finner tilbake igjen til oss selv og erkjenner at vi er en del av naturen.
  2. For det andre at vi skaffer oss kunnskap og formidler den på en best mulig måte. Det gir oss grunnlaget til å ta avgjørelser som er best mulig til enhver tid.
  3. For det tredje må vi finne motivasjon og inspirasjon til å finne kule, skinnende, framtidsrettede løsninger som gjør livene våre bedre samtidig som det bringer oss i balanse.

I denne tretrinns løsningen er CICERO en viktig bidragsyter.

Premissleverandør

CCICERO har etablert seg som en viktig kunnskapsleverandør, både i Norge og på den internasjonale arenaen. Organisasjonen, som er tilknyttet Universitetet i Oslo, bidrar til  faktagrunnlaget for nasjonal og internasjonal klimapolitikk, og er blant annet en tung bidragsyter inn til FNs klimapanel.

- Vi trenger dyktige fagfolk som dere i CICERO for å se sammenhengene i den komplekse materien. Takk for at dere hjelper oss å forstå, avsluttet Kronprins Haakon sin tale.

Faglig feiring

CICERO markerer dagen med et fagseminar om hva som er oppnådd på de 25 årene som har gått - og hvilke utfordringer vi nå står overfor.

CICERO-forskere holdt "naturfagtime" og presentererte det naturvitenskapelige grunnlaget for klimaendringer, før salen ble presentert for perspektiver på reduksjonen av globale utslipp og framlegg om internasjonale klimaforhandlinger.

Seminaret fortsetter utover ettermiddagen med tema som

  • Perspektiver på reduksjonen av globale utslipp
  • Overgang til lavutslippssamfunnet
  • Grønne obligasjoner som et middel for å finansiere klimatiltak

før det hele avsluttes med en dialog om de store klimautfordringene og uløste oppgaver i Norge. Her vil klima- og miljøminister Tine Sundtoft, Gunn Marit Helgesen (KS) og Christian Rynning-Tønnesen (Statkraft), Lars Petter Bartnes (Bondelaget) og Fridtjof Fossum Unander (Forskningsrådet) delta i diskusjonen.

 

H.K.H. Kronprins Haakon taler under CICEROs 25-årjubileum. Video: Cicero. Inngangsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook