Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget på skinnene igjen

I slutten av mai legger Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen ut på en ny reise med Litteraturtoget. Forfattere blir med og deler både skrive- og leseerfaringer.

29.04.2015

Kongevognen er igjen omgjort til bibliotek, og 26. – 27. mai gjør Kronprinsesse Mette-Marit reisen fra Trondheim til Hamar. Underveis stopper Litteraturtoget på Oppdal, Ringebu og Lillehammer.

På stoppestedene blir det arrangement i samarbeid med det lokale biblioteket. Under det første Litteraturtoget delte Kronprinsessen sine egne leseropplevelser. Denne gangen gir forfatterne sin stemme med, og deltar i samtalen både som lesere og skapere av litteratur.

Forfattere tar toget

To forfattere tar toget sammen med Kronprinsessen. Den ene er Tore Renberg, mest kjent for bøkene om Jarle Klepp. Harald Rosenløw Eeg blir også med. Han har skrevet en rekke ungdomsbøker, men også bøker for barn og voksne, i tillegg til å ha en karriere som manusforfatter.

De to vil delta i samtale med Kronprinsessen på Oppdal.

På stoppestedene

Flere forfattere deltar på stoppestedene. Første par ut er Helga Flatland og Roy Jacobsen, som møter Kronprinsessen på hovedbiblioteket i Trondheim.

I Ringebu møter Kronprinsessen litteraturkritikerne Kaja Schjerven Mollerin og Knut Hoem på biblioteket der, før toget går videre mot Lillehammer

Norsk Litteraturfestival

Litteraturtoget ankommer Lillehammer på selve åpningsdagen for Norsk Litteraturfestival – Nordens største litteraturfestival med hovedvekt på nordisk samtidslitteratur. Om kvelden foretar Kronprinsessen den offisielle åpningen av festivalen under åpningsforestillingen i Maihaugsalen. Morgenen etter leder hun en litteratursalong med de prisbelønte forfatterne Ingvild H. Rishøi og Ruth Lillegraven i teltet på Litteraturtorget.

Endestasjon på Hamar

Litteraturtoget avsluttes på Hamar. Kronprinsessen møter Maria Navarro Skaranger, forfatteren bak Alle utlendinger har lukka gardiner – en oppvekstroman på «kebabnorsk» – og Ida Hegazi Høyer. Hun er opprinnelig dansk-egyptisk, har røtter i Lofoten, vokst opp i Oslo, og står bak tre kritikerroste bøker.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook