Hopp til hovedinnhold

Van Gogh + Munch

H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Beatrix av Nederland åpnet utstillingen Van Gogh + Munch i dag. Det er sterke fellestrekk mellom den nederlanske og den norske maleren.

09.05.2015

Munchmuseet skriver:

Vincent Van Gogh (1853-1890) og Edvard Munch (1863-1944) er to særpregede og innflytelsesrike kunstnere. Begge skapte kunst med et sterkt følelsesinnhold, uttrykt gjennom en personlig og nyskapende stil, begge levde et konfliktfylt liv. På tross av opplagte fellestrekk, som gang på gang er blitt understreket i kunsthistorien og kunstkritikken siden slutten av 1800-tallet, så har de dypere sammenhengene mellom de to kunstnerne aldri blitt grundig belyst i utstillingssammenheng

Dette er første gang de to kunstnerne presenteres sammen på denne måten, der fellestrekk og sammenhenger utforskes grundig. Utstillingen omfatter omlag 75 malerier og 30 arbeider på papir, inklusive et titalls sammenlignende verk av andre kunstnere. 

Norsk-nederlandsk åpning

Dronning Sonja og Prinsesse Beatrix ble møtt av blomsterbarna Birgitte og Karoline Grimstad da de ankom Munch-museet på Tøyen i formiddag. I konsertsalen holdt ordfører Fabian Stang velkomsttale, før direktørene for henholdsvis Munch-museet og Van Gogh museet, Stein Olav Henrichsen og Axel Rüger, introduserte utstillingen.

Kuratorene Magne Bruteig og Maite van Dijk presenterte utstillingen nærmere, etter et musikalsk innslag fra Oslo Filharmonien. Den offiselle åpningen ble markert ved at Dronning Sonja og Prinsesse Beatrix avduket en plakett med Van Gogh og Munchs portretter.

Vendepunkt

Paris ble et vendepunkt for både Van Gogh og Munch. Konfrontasjonen med de nye kunstretningene utfordret, og inspirerte dem til å finne sine egne uttrykk.

Selv om verkene deres kan være forskjellige både med hensyn til motiv og utførelse, så var begge opptatt av å gi uttrykk for det moderne menneskets situasjon, og de gjorde dette ved å presse virkemidlene til det ytterste: Intens fargebruk, en høy grad av stilisering, en personlig og dristig penselføring og ukonvensjonelle komposisjoner er karakteristisk for begge, skriver Munch-museet.

Langvarig samarbeid

Utstillingen har blitt til ved et langvarig samarbeid mellom Van Gogh-museet i Amsterdam og Munch-museet.

De to museene er blant de største i sitt slag: Museer viet til én kunstners liv og virke.
Munchmuseet har verdens største samling Muncharbeider, med over 28 000 verk. I tillegg omfatter samlingen personlige eiendeler, arbeidsredskaper og fotografier tatt av kunsteren selv. Det var Edvard Munch selv som la grunnlaget for dette, gjennom en testamentarisk gave til Oslo by.

Tilsvarende besitter Van Gogh-museet verdens største samling arbeider av Vincent Van Gogh, med malerier, tegninger og brev - også belyst gjennom kunstverk av Van Goghs samtidige.

Bildene blir hengende i Oslo fram til 6. september, før utstillingen flyttes til Amsterdam.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook