Hopp til hovedinnhold

Frigjøringsmarkering i Bergen

I dag markeres 70-årsjubileet for frigjøringen og slutten på 2. verdenskrig i Norge over hele landet. H.K.H. Kronprinsen deltok på markeringen i Bergen.

08.05.2015

Den første feiringen av frigjøringen startet forsiktig med flaggheising og barnesang. Men tiltok i styrke utover kvelden den 7. mai 1945. 8. mai ble sentrumsgatene i de større norske byene fylt opp med jublende, syngende og flaggviftende menneskemengder. I Oslo var gatene mellom Slottsparken og Østbanestasjonen et eneste stort brusende folkehav med titusener av mennesker. Og den uhemmede feiringen fortsatte 9. mai med nesten uforminsket styrke.

Slik beskriver Forsvaret den første feiringen av frigjøringen på sine hjemmesider.

Minnesmerket Nordstjernen

Den 8. mai er Norges frigjøringsdag. Det er også dagen hvor vi hedrer alle våre veteraner og deres innsats for landet.

Iført paradeantrekk 3, uniform med båndstriper og sorte hansker, ankom Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon krigsseilermonumentet Nordstjernen på Shetlands-Larsens brygge i Bergen i formiddag. Her la både Kronprinsen og næringsminister Monica Mæland ned krans ved monumentet.

Møtte krigsveteraner

Etter kransnedleggelsen spaserte følget til DS Hestmanden. Hestmanden kom uskadet fra innsats i både 1. og 2. verdenskrig, og er i dag museumsskip og krigsminnesmerke. Kronprinsen og Statsråden blir mottatt av kaptein Bård Rasmussen som viste Kronprins Haakon skipet, og ledsaget ham under møte med inviterte krigsveteraner.

Norge deltok i 2. verdenskrig med alle tre forsvarsgrener, og over tusen nordmenn falt under alliert overkommando. I tillegg mistet over 4000 sjøfolk livet i den norske handelsflåten - av mange framhevet som Norges viktigste bidrag under 2. verdenskrig. Winston Churchill sammenliknet den den norske flåtens innsats med en million soldater på landjorden.

21 skudd fra Bergenhus Festning

Det drønnet 21 skudd fra Bergenhus Festning da Kronprins Haakon ankom paradeplassen. Hans Kongelige Høyhet, festningskommandanten og øvrige militære hilste salutten.

Andre verdenskrig var den mest omfattende krigen i historien, med mer enn 100 millioner mobiliserte soldater. I tillegg var krigen preget av sivil massedød som resultat av holocaust, strategisk bombing og de eneste tilfeller av atombomber brukt i krig.

Antallet drepte er umulig å fastslå nøyaktig. Det antas at mellom 50 og 70 millioner mennesker døde.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook