Hopp til hovedinnhold

Delte ut Abelprisen 2015

Hans Majestet Kongen overrakte i dag Abelprisen 2015 til John Forbes Nash jr. og Louis Nirenberg for deres bidrag innen differensiallikninger og geometrisk analyse.

19.05.2015

Abelprisen er en av de mest prestisjefulle prisene en matematiker kan få, til tross for at prisen er temmelig ny. Den ble opprettet i forbindelse med 200-årsdagen for matematikeren Niels Henrik Abels fødsel i 1802.

I begrunnelsen for årets tildeling står å lese at årets vinnere mottar prisen på 6 millioner kroner "for slående og fruktbare bidrag til teorien for ikkelineære partielle differensialligninger og deres anvendelser i geometrisk analyse".

Utdeling i aulaen

Den høytidelige prisutdelingen i Universitetets Aula er høydepunktet under den fire dager lange feiringen av Abelprisvinnere i Oslo og Bergen. Kong Harald overrakte prisen til Nash og Nirenberg, som tidligere i dag også var i audiens hos Kongen på Slottet.

I går la Abelprisvinnerne ned krans ved Gustav Vigelands Abelmonument i Slottsparken.

Prisvinnerne

John Nash vant Nobelprisen i økonomi i 1994 for sine arbeider innen spillteori, og ble portrettert av Russell Crowe i filmen "A Beautiful Mind"). For matematikere er ikke hans viktigste bidrag innenfor spillteori, men innen geometri og analyse, hvilket Abelprisen nå er anerkjennelsen for.

Kanadieren Louis Nirenberg studerte matematikk og fysikk ved McGill-universitetet i Montréal. Han gjorde doktorgradsstudiene sine på New York University, og fortsatte sitt arbeid der. Nirenberg har også vært direktør for Courant Institute of Mathematical Sciences, som er et av verdens fremste sentre for anvendt matematikk.

Regjeringens middag

I kveld holder Regjeringen festmiddag for prisvinnerne på Akershus slott. Kong Harald vil være til stede ved middagen, der statsråd Torbjørn Røe Isaksen er vert. Røe Isaksen står også på talerlisten sammen med professor Robert L. Bryant, mens sopran Lise Davidsen og pianist Markus Kvist vil stå for det musikalske.  

I tillegg til møter med Abelprisvinnerne og deres ektefeller, vil Kong Harald få anledning til å møte Kenneth Marthinsen og Egil Reidar Osnes, som representerer matematikkseksjonen ved Hellerud videregående skole - årets vinnere av Holmboeprisen. Kongen vil også møte Muxuan Yan som er en av vinnerne av Abelkonkurransen 2015.

   

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook