Hopp til hovedinnhold

Studenter med elektriske racingbil

Norske studenter stiller med elektriske racingbiler i verdens største ingeniørkonkurranse, Formula Student. Det gjør H.K.H. Kronprinsregenten til fremtidsoptimist.

20.05.2015

Det er studentforeningen ION-racing ved Universitetet i Stavanger (UiS) som står bak prosjektet Kronprinsen fikk se nærmere på i går ettermiddag. Studentene har tatt i bruk miljøvennlig teknologi og med stort engasjemet og innsats jobbet fram en elektrisk el-bil.

Kronprins Haakon fikk avduke ”Mjölnir” i dag, og mente ny teknologi i kombinasjon med unge mennesker med innovasjonsevne, gjennomføringskraft og entreprenørskap gir gode framtidsutsikter.

Formula Student

Bilen skal delta i den internasjonale konkurransen Formula Student 9. - 10. juli på Silverstone i England. Verden over konkurrerer 650 lag fra 38 ulike land, og både el-biler og bensinbiler deltar. Studentene i Trondheim deltar med Revolve NTNU - også de med en el-bil.

ION Racing er en av 60 studentorganisasjoner ved Universitetet i Stavanger. Selv om studentorganisasjonens hovedoppdrag er å delta i verdens største ingeniørkonkurranse, er det en viktig bieffekt at universitets studenter får satt teori ut i praksis og bidra til å skape dyktige ingeniører.

Laget delene selv

Studentene har stått på siden august for å gjøre klar årets racerbil. En bil i karbonfiber og titan, med 114 hk, som kan ta deg fra 0-100 på under 3 sekunder. Et elektrisk mirakel, mener studentene selv.

Rektor Marit Boyesen ønsket velkommen, og markedsansvarlig Elias Moland og teamleder Erik Vassøy Olsen innledet 
avdukingsseremonien i auditoriet.

Som skapere av en elektrisk bil er studentene opptatt av miljøet og har sammen med organisasjonen Charity: Water gjennomført en konkurranse, der vinnerne ble kåret under seremonien. Alle inntekter fra konkurransen går til arbeidet for å sikre rent drikkevann i utviklingsland.

Sammen med Erik Vassøy Olsen avduket Kronprins Haakon el-bilen som det har tatt studentene 40 000 timer å bygge. De har laget nesten alle delene selv, og gjort mange nyvinninger for å lage komponentene lettere, sterkere og bedre enn delene til forrige års bil.

Miljøvennlig vekst mulig

Under avdukningen fortalte Kronprinsen hvordan han selv er en stor fan av nye el-biler, som både er fine å se på og fulle av ny og spennende teknologi. I tillegg er de viktige symbol på at det finnes miljøvennlige framtidsløsninger som folk virkelig vil ha, understreket han, og pekte på at utviklingen av de nye el-bilene betyr mer enn lavere CO2-utslipp fra den norske bilparken: De viser at utvikling og vekst er mulig uten at det trenger å gå utover miljø og klima.

 

 

Kronprinsen avduker student-elbil på Universitetet i Stavanger (Foto: Det kongelige hoff)
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook