Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget er på vei

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen reiser igjen med Litteraturtoget. Forfattere deltar underveis, og sammen utforsker de spørsmål om litteratur og identitet.

26.05.2015

Hvem er jeg? Spørsmålet har vært stilt i uminnelige tider – ikke minst gjennom litteraturen, og i dag og i morgen stilles spørsmålet langs Dovrebanen. Under det første Litteraturtoget delte Kronprinsessen sine egne leseropplevelser. Denne gangen gir forfatterne sin stemme med, og deler sine erfaringer – både som lesere og skapere av litteratur.

Start i Trondheim

Før toget forlot Trondheim, fant selve åpningen sted i Trondheim folkebibliotek. Kronprinsesse Mette-Marit presenterte reisens tema, identitet, som de siste årene har preget norsk litteratur i spesielt sterk grad.

- Jeg synes dette er interessant; hvorfor vi er så opptatt av å skrive om hvem vi er, og hvem andre er, om hvordan vi oppfatter hverandre, og hvordan andre oppfatter oss.

Allikevel – når jeg tenker på identitet og litteratur – er nok det viktigste for meg som leser at den litteraturen som blir viktig for meg gir meg følelsen av å bli til som menneske. Det er på mange vis en måte å komme nærmere sitt eget liv.

Så ble det anledning til å gå dypere inn i tematikken i samtale med forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland. De ble intervjuet av Kronprinsesse Mette-Marit i et eget "bokbad", og sammen  utdypet de bruken av det selvbiografiske i litteraturen.

Forfattere med toget til Oppdal

To forfattere tar toget sammen med Kronprinsessen, det er Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg. Begge har skrevet godt leste bøker for ungdom, og begge deltok i programmet på Oppdal bibliotek der ungdomslitteratur, oppvekst og identitet var temaet.

For hvordan påvirker bøkene vi leser i oppveksten oss? Og hvordan bruker vi våre egne liv når vi skriver bøker? Og hva med de sosiale mediene der vi alle forteller våre egne liv... Hvordan framstiller vi vår egen historie og vår egen identitet der?

Med kritikere på Ringebu

På biblioteket i Ringebu var det litteraturkritikere som hjalp Kronprinsessen med å belyse spørsmålet om bøker og identitet. Hva gjør bøkene med oss som lesere? Hvorfor leser vi? Hva leser vi når?

Det kan være mange ulike grunner til å lese. For å lære, for å huske - for å glemme. Og ulike situasjoner, ulike livsfaser, ulikt humør fører til ulike valg i bokhyllen - og ulik opplevelse av det vi leser.

Det var Klassekampens kritiker Kaja Skjerven Mollerin og Knut Hoem fra NRK som deltok i samtalen.

På vei mot Lillehammer

Nå har Litteraturtoget forlatt Ringebu på vei mot Lillehammer. Der starter Norsk Litteraturfestival i kveld, og det er Kronprinsessen som skal holde åpningstalen.

Kronprinsesse Mette-Marit deltar også i en samtale på Litteraturtorget i Lillehammer i morgen, før hun igjen går ombord i toget og setter kursen for Hamar, som er endestasjon denne gangen.

Fellesskapet av lesende

Det finnes en bok for alle. Det var mottoet for Kronprinsessens første litteraturtog, og også denne gangen oppfordres alle til å dele. Bruk taggen #Minbok eller #Litteraturtoget - eller kanskje #Byttenbok, om du vil. Under forrige reise kom det inn flere hundre tips via #Minbok eller  Kronprinsessens twitterkonto @crownprincessMM. Listen fra forrige tur, finner du lenket opp til høyre.

- Når vi leser, tilhører vi felleskapet av lesende. Det synes jeg er en vakker tanke – at vi er et felleskap av enkeltmennesker som sitter stille hver for oss og er i en bok. At mennesker i alle verdensdeler, som har levd i ulike århundrer, under totalt ulike livsvilkår, har lest samme bok og opplevd noe – hver og en forskjellig, fordi fortellingene møter hver enkelt lesers livserfaring på sin særegne måte. Det er stort.

Sa Kronprinsessen i dag morges. Fortsett å dele, og følg reisen i våre sosiale kanaler.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook