Hopp til hovedinnhold

Åpnet Norsk Litteraturfestival

I ettermiddag rullet Litteraturtoget inn til Lillehammer. Der startet Norsk Litteraturfestival i kveld, og det var H.K.H. Kronprinsessen som foretok åpningen.

26.05.2015

Norsk Litteraturfestival ‒ Sigrid Undset-dagene går av stabelen samtidig som Kronprinsessen reiser fra Trondheim til Hamar med sitt Litteraturtog. Sigrid Undset-dagene er Nordens største litteraturfestival med hovedvekt på nordisk samtidslitteratur og samspillet mellom litteratur og samfunn. Festivalen har en sterk internasjonal profil, og feirer 20-årsjubileum i år. i 2006 fikk den status som knutepunktfestival.

Holdt åpningstalen

Litteraturtoget startet i Trondheim i morges, og da det rullet inn på perrongen i Lillehammer hadde Kronprinsessen ledet forfattermøter i Trondheim, Oppdal og Ringebu.

Hennes Kongelige Høyhet holdt åpningstalen under den store festivalåpningen i Maihaugsalen i kveld. Hun inntok podiet etter festivalsjef Marit Borkenhagens velkomstord.  

- Det å få være med og formidle litteratur, er en gave, sa Kronprinsessen. Det vet mange av dere som sitter i salen her i kveld. For det er derfor vi er her: Fordi vi leser. Fordi vi ønsker å dele det vi leser. Fordi vi trekkes mot lesende og skrivende mennesker. Derfor var det naturlig for meg å ta et stopp med Litteraturtoget her på Lillehammer, for å være sammen med dere og markere 20-årsjubileet til Litteraturfestivalen, Sigrid Undset-dagene.

Kronprinsessen fokuserte på det litterære fellesskapet i talen sin. På det gode møtet med en fremmed som har lest det samme som oss selv, forstått og sett det samme som oss selv.

- Sånne møter er det mange av under Litteraturfestivalen. Det er gode stunder i tilværelsen. Vi gir noe av oss selv i møtet med den andre – fordi opplevelsen av litteratur er dypt personlig. Det vi leser, når oss fordi det skaper gjenklang i våre egne liv. Det vi deler, er leseopplevelser blandet med våre egne livserfaringer. I felleskap med lesende og skrivende har vi mulighet til å være litt mer oss selv, gi litt mer av oss selv. For det vi formidler er ikke bare litteratur, men bruddstykker av våre liv – på godt og vondt. Og nettopp det mener jeg kan gjøre det å leve i verden med hverandre enklere.

Sa Kronprinsessen, og erklærte den 20. Litteraturfestivalen for åpnet. Og forestillingen som fulgte inneholdt er rekke møter, ikke minst mellom kinesisk og norsk poesi og kultur.

Norges største bransjetreff

Under Sigrid Undset-dagene fylles Lillehammer av forfattermøter, opplesninger, debatter, foredrag, prisutdelinger, forestillinger, utstillinger, seminarer, quiz og andre festligheter. Målet er å presentere viktige forfattere og god litteratur, og å debattere aktuelle samfunnstemaer. Festivalen er også Norges største bransjetreff for forfattere, oversettere, kritikere, forleggere og bibliotekarer, skriver festivalen på sine hjemmesider.

Tilbake til Litteraturtoget

I morgen tidlig leder Kronprinsesse Mette-Marit en Litteratursalong i festivalteltet med forfatterne Ruth Lillegraven og Ingvild H. Rishøi. 

Så er det Kronprinsessens tur til å invitere festivalsjef Marit Borkenhagen til Litteraturtoget for en omvisning før toget reiser videre mot Hamar. Der kan de blant annet se innom Bibliotekvognen som er åpen på stoppestedene og består av bøker som er plukket ut av Kronprinsessen og Deichmanske bibliotek.

Les mer om Litteraturtoget via lenkene til høyre.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook