Hopp til hovedinnhold

Svanemerket er 25 år

- De små valgene er viktige, fordi vi gjør så mange av dem, sa H.K.H. Kronprinsen under åpningen av Svanekonferansen i dag. I 25 år har Svanen gjort det enklere å velge.

27.05.2015

- Ekte utvikling gjør at mennesker får det varig bedre, og ekte vekst er å finne bedre, mer effektive løsninger som ikke går utover andre grupper eller miljøet. Siden 1989 har Svanemerket bidratt til grønn innovasjon ved å sette høye krav til materialer og produksjon i hele Norden, sa Kronprins Haakon i åpningstalen.

Stiftelsen Miljømerking ble opprettet i 1989 for å forvalte de offisielle miljømerkene i Norge. I dag markerer de sitt 25-årsjubileum under Svanekonferansen. Det finnes 5 400 produkter og tjenester i det norske markedet som er Svanemerket – alt fra stearinlys, via ytterdører, til hele hoteller. Det er en økning med 15 prosent fra utgangen av 2012. 

Plast i havet

- I Norge genereres det ca. 330 000 tonn plastavfall årlig. Havner plasten på bakken, ender den mest sannsynlig i havet. Og akkurat nå flyter det over 100 millioner tonn søppel rundt i verdenshavene, sa Kronprins Haakon i talen. Svanemerket forbyr unødvendig mye emballasje på merkede produkter. 

Mikroplast er et problem. Dette er små plastfragmenter som påvirker livet i havet som ikke klarer å skille mellom plast og næringsrik mat. I 2014 annonserte Svanemerket at hudpleieprodukter, såper og tannkrem som vil merkes med den grønne Svanen, må dokumentere at de ikke inneholder mikroplast.

Dette er bare et par eksempler på hvordan Svanemerket setter forbrukere i stand til enkelt å velge produkter som tar hensyn til naturen uten selv å måtte sette seg inn i de mange, ofte komplekse, sammenhengene som ligger bak.

- De små valgene er viktige, fordi vi gjør så mange av dem, sa Kronprins Haakon.

Etter åpningstalen holdt Per Espen Stoknes, forsker ved BI, foredrag om Grønn vekst. Han er aktuell som forfatter av en bok om klimakommunikasjon og psykologi. Miljøsjef Bruce Uhler fra den svenske parkettgiganten Kährs vil holde innlegg om hvordan det er å bruke Nordens offisielle miljømerke Svanen globalt.

Miljømerket

Miljømerket ledes av et styre som består av medlemmer oppnevnt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, miljøvernmyndighetene, Næringslivets Hovedorganisasjon, Hovedorganisasjonen Virke, Landsorganisasjonen i Norge, Forbrukerrådet, handelskjedene og miljøorganisasjonene.

Anita Winsnes er administrerende direktør.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook