Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget framme på Hamar

Etter Litteratursalong på torget i Lillehammer fortsatte Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen sin reise med Litteraturtoget mot den foreløpige endestasjonen, Hamar.

27.05.2015

Kronprinsessen deltok under åpningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i går kveld, og i morges holdt samarbeidet mellom Litteraturtoget og Litteraturfestivalen fram. Kronprinsesse Mette-Marit holdt Litteratursalong i festivalteltet på Litteraturtorget i Lillehammer.

Fantastiske, vanlige liv

Med seg i salongen hadde Kronprinsessen forfatterne Ruth Lillegraven og Ingvild H. Rishøy, som begge har blitt tildelt Brageprisen for bøker de har skrevet - Lillegraven for diktsamlingen Urd i 2013, og Rishøy for novellesamlingen Vinternoveller i 2014.

Begge forteller de historier om tilsynelatende vanlige mennesker - men som likevel har ganske fantastiske liv, litt på kanten, litt på siden av det vanlige. Og kanskje ikke alltid så vellykkede. Kronprinsessen og de to forfatterne diskuterte identitet og litteratur - deres presentasjon av sine karakterer - og vår egne presentasjoner av oss selv i sosiale medier.

Etter salongen fikk Kronprinsessen anledning til å se seg om på torget. Her var boder med brukte bøker for salg, og Opplands bokbuss hadde også tatt oppstilling for anledningen. Med Kronprinsessens forkjærlighet for bibliotek, var det naturlig å avlegge bussen en lite besøk.

Videre til Hamar

Så dro Litteraturtoget videre til Hamar. Her fikk Kronprinsessen selskap av forfatterne Maria Navarro Skaranger og Ida Hegazi Høyer.

Navarro Skaranger skapte oppsikt med sin debutroman, en oppvekstroman fra Romsås, skrevet på "kebabnorsk". Hegazi Høyer er opprinnelig dansk-egyptisk, med røtter i Lofoten og oppvekst i Oslo. Hun har tre, kritikerroste bøker bak seg.

Samtalen mellom de tre varte en liten time - ikke om innvandrerlitteratur, men om litteratur og røtter.

Det var siste stopp og siste bokbad på årets litteraturtog. På hvert stopp har forfattere og lesere deltatt og diskutert litteratur og identitet fra ulike vinkler. Mange har delt sine yndlingsbøker og anbefalinger i sosiale medier under taggen #minbok.

Litteraturtoget er over, men fortsett å dele. Det finnes en bok for alle.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook