Hopp til hovedinnhold

Nor-Shipping 2015

Hans Majestet Kongen delte ut tre utmerkelser under åpningen av Nor-Shipping 2015. Messen er et internasjonalt møtepunkt for sjøfartsnæringen og feirer sitt 50-årsjubileum i år.

02.06.2015

Den tradisjonsrike messen på Lillestrøm samler aktører fra hele den maritime verdikjeden til en uke med konferanse, utstilling og nettverksbygging. Som Europas største i sitt slag, trekker messen deltakere fra hele verden. Hele 30 000 deltakere fra 80 ulike land er ventet å delta.

Statsminister Erna Solberg holdt åpningsinnlegget i dag morges, med en gjennomgang av Norges maritime agenda i et internasjonalt perspektiv.

Nor-Shipping Awards

Hans Majestet foretok utdelingen av Nor-Shipping Awards i dag. Kandidatene var nominert til priser i tre ulike kategorier: Energieffektivisering, nyskapende skipsdesign og ungt entreprenørskap. Hele 63 kandidater var nominert - det høyeste antallet noen sinne.

Energieffektivisering

Prisen for energieffektivisering går til skipet som kan vise til størst energieffektivitet i forhold til sin funksjon. I dag kunne Kong Harald dele ut prisen til Harvest Frost. Mitsubishi Heavy Industries har designet skipet som er bygget av Oshima Shipbuilding for Archer Daniels Midland. Harvest Frost kan vise til et stort antall energisparende trekk og tiltak, blant annet en ny form på baugen som reduserer motstanden.

Nyskapende skipsdesign

Kong Harald overrakte prisen for nyskapende skipsdesign til Ulsteingruppen for Ulstein X-STERN. Det var sterk konkurranse i klassen med en rekke svært gode, innovative løsninger i en klasse dominert av norske aktører. Ulstein har tatt designet fra X-Bow og overført det til hekken. Resultatet er en avrundet og spisset akterstevn, som skal gi bedre bølgerespons, bedre komfort og økt sikkerhet under tøffe værforhold.

Ungt entreprenørskap

Prisen Ungt entreprenørskap hedrer gründere under 40 år som har lykkes med å etablere et selskap som finner nye løsninger. I år gikk utmerkelsen til nederlandske Boyan Slat og Ocean Cleanup for deres innovative løsning for oppsamling av plastavfall i havet.

 

Etter prisutdelingen fikk Kong Harald en omvisning i utstillingslokalet, der han fikk anledning til å snakke nærmere med flere av utstillerne.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook