Hopp til hovedinnhold

Hjemkomsten

I dag markeres Kongefamiliens hjemkomst etter 2. verdenskrig. 7. juni 1945 kunne Kong Haakon gå i land på Honnørbrygga i Oslo - på dagen fem år etter han måtte forlate Norge.

07.06.2015

Den 13. mai kom Kronprins Olav og fem statsråder tilbake til et frigjort Norge. Kong Haakon fulgte 7. juni, sammen med Kronprinsesse Märtha, Prins Harald, Prinsesse Astrid og Prinsesse Ragnhild.

De gikk i land på Honnørbrygga nedenfor rådhuset i Oslo. Det var på dagen 5 år siden Kong Haakon og Kronprins Olav hadde måttet forlate Norge fra Tromsø om bord HMS Devonshire og sette kursen for England. 

7. juni var også datoen da Stortinget fattet vedtaket som oppløste unionen med Sverige i 1905.

"Vi må fortsatt stå sammen"

Kong Haakon talte på Rådhusplassen. Han fortalte om beslutningen å reise i 1940, og avsluttet:

Årene var lange. Det nekter jeg ikke, Og mange ganger kan det for mange av dere ha sett svært mørkt ut. Men som det er blitt sagt, så tvilte jeg aldri på at Norge skulle få sin rett. Norge var på den skjendigste måte blitt overfalt ganske uforskyldt, og derfor følte jeg meg sikker på at Vår Herre ville føre det frem til den dag som vi står overfor i dag.

At vi kom tilbake nettopp på den dagen da det norske folk fikk sin frihet og selvstendighet igjen, det er for meg et varsel om det som kommer baketter, at det også skal lykkes oss å gjøre vårt arbeid og innsats til landets gagn. Men for å oppnå det, må vi fortsatt stå sammen om de store ting, samlet om den store oppgave à få dekket over de arr som krigen har skapt her i landet. Men for å kunne oppnå det, må jeg ha et folk som er enig i å ville være med på det store arbeid. La oss ikke nå i gledens rus glemme at vi har et meget stort og vanskelig arbeid foran oss ved å skulle gjennomføre det som vi ønsker å skape her i landet, nemlig et fritt og godt samfunn for alle gode nordmenn.

Og med dette ønske vil jeg be alle om å være med i et nifoldig hurra for fedrelandet!

(Hele talen er tilgjengelig via peker til høyre.)

Markering i dag

Hjemkomsten blir markert på Rådhusplassen i Oslo i dag, blant annet med avdukingen av en statue av Kong Olav. Kongeparet, Kronprinsparet, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, Prinsesse Astrid og Erling Lorentzen vil være til stede. Med få unntak vil alle Kong Olavs etterkommere være der.

Bildefunn

De kongelige samlinger kom over en rekke fargebilder fra hjemkomsten for bare kort tid siden. De var oppbevart i USA. Noen av dem er gjengitt i høyre, og flere er tilgjengelig i fotoalbumet som er lenket opp. Vi gjengir dem med tillatelse fra the Norwegian-American Historical Association, Northfield, Minnesota.

 

7. juni 1945: Kong Haakon og Kronprinsfamilien kommer tilbake til Norge etter 2. verdenskrig. Foto: NRK filmavisen

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook