Avduket statue av Kong Olav
I ettermiddag avduket Hans Majestet Kong Harald og Prinsesse Astrid, fru Ferner Olav Oruds minnesmerke over Kong Olav V på Rådhusplassen i Oslo.
Hele Kongefamilien var samlet til avdukingen i dag. Med få unntak var alle Kong Olavs etterkommere til stede. Ansatte som arbeidet ved Det kongelige hoff på Kong Olavs tid, var også invitert til arrangementet.
Ordfører Fabian Stang ønsket velkommen, Kong Harald og Prinsesse Astrid foretok selve avdukingen. Både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forfatter Tor Bomann-Larsen talte. De trakk de historiske linjene, pekte på Kronprins Olav som militær leder - men også folkekongen som i tiden etter 2. verdenskrig samlet nasjonen.
Mann og bauta
"Mann og bauta" er navnet på minnesmerket, som består av to deler: Kong Olav - og sokkelen han står foran. I motsetning til statuen av Kong Haakon på 7. juni plassen i den andre enden av gaten, viser statuen av Kong Olav Kongen i sivil. Han har tatt steget ned av sokkelen, han er Folkekongen. På sokkelen bak ham er det fire relieffer. Det ene viser til ankomsten til landet på Vippetangen i 1905, det andre viser ham som Kronprins i uniform ved hjemkomsten i 1945. De to andre sidene viser Kong Olavs interesse for ski og seiling.
7. juni
Det var valgt en symboltung dato for avdukingen av monumentet. Forsvarsministeren sa det i sin tale i dag. Kong Olavs liv favnet tre 7. junier som alle var vesentlige for Kongefamilien og for Norge som nasjon: Stortingets 7. juni-vedtak som brøt unionen med Sverige i 1905 og ledet vår egen Kongefamilies ankomst i november samme år, den tunge reisen fra Norge til eksil i London 7. juni 1940, og den fantastiske hjemkomsten til Kong Haakon og resten av Kronprinsfamilien 7. juni 1945.
Olav Orud vant konkurransen om å realisere minnesmerket over Kong Olav i 2010. Da var det holdt flere konkurranser og flere forsøk som ikke førte fram. Statuen er en gave fra Oslo kommune, og står på plassen for enden av Kong Olav Vs gate.
Aktuelle saker

Industribygda Glomfjord
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten besøkte denne uken Statkraft og deres kraftverk i Glomfjord.

Orientering om kunstig intelligens og valgpåvirkning
Kronprinsregenten fikk orientering om kunstig intelligens (KI) og hvordan teknologien kan påvirke valgprosesser. Niels Schia og Bente Kalsnes, medlemmer av regjeringens ekspertgruppe, presenterte hovedfunnene fra rapporten om KI og valgpåvirkning.