Hopp til hovedinnhold

Overrakte kreftforskningsprisen

Hans Majestet Kongen delte ut Kong Olav Vs kreftforskningspris til professor Rolf Bjerkvig i ettermiddag. Bjervig mottar prisen for sitt arbeid med hjernekreft.

08.06.2015

Rolf Bjerkvig ved Institutt for biomedisin, Universitet i Bergen, får prisen for sitt arbeid med hjernekreft og translasjon av basale forskningsresultater til klinikk. Han har utmerket seg som en sterk forskningsleder med stor betydning for norsk kreftforskning. Bjerkvig nyter særlig stor internasjonal anerkjennelse. Han har mottatt en rekke internasjonale priser og vært tilbudt utenlandske professorater.

Prisvinneren mottar et beløp på 1.000.000 kroner og utmerkelsen har høy prestisje i det norske forskningsmiljøet.

Utdeling i gamle festsal

Utdelingen fant sted i Universitetets gamle festsal, der Kongen ble tatt i mot av Kreftforeningens generalsekretær, Anne-Lise Ryel. Før prisutdelingen holdt lymfekreftpasienten Arne Lyngstad apell. Carl Otto Løvenskiold presenterte prisvinneren før Hans Majestet foretok utdelingen.

Bjerkvig holdt deretter sin takketale. Praktisk anvendelse står i sentrum for professorens innsats framover.

– Etter flere tiår som forsker har jeg gravd stadig dypere etter mer forståelse. Og det er uhyre viktig å grave dypt. Faren er imidlertid at du ikke kommer deg opp igjen av hullet. For der nede i dypet er det så mye nytt å finne, det åpner seg opp nye ganger, nye veier å gå. Men man kan ikke forfølge dem alle sammen. Det meste av min innsats vier jeg nå til å overføre basale funn inn til klinikken, slik at de kan komme pasienter til nytte, forteller Bjerkvig til Kreftforeningen.

Yngve Søberg, Hallvar Djupvik og Thea Hjelmeland stod for de kunstneriske innslagene under arrangementet.

Kriterier

Kong Olav Vs Kreftforskningsfond ble opprettet 29. april 1992 til minne om Kong Olav. Fondets kreftforskningspris deles hvert år ut til en kreftforsker som har bidratt til å fremme den norske kreftforskningens kvalitet og omfang. Prisen tildeles de beste innen hele spekteret av norsk kreftforskning, skriver Kreftforeningen på sine hjemmesider.

Hans Majestet Kong Harald kunne deretter overrekke prisen til professor Rolf Bjerkvig på bakgrunn av følgende kriterier:

  • Kandidaten må ha en klar kreftrelevans i de sentrale deler av sin vitenskapelige produksjon
  • Sentrale deler av forskningsinnsatsen må være utført ved en norsk forskningsinstitusjon
  • Kandidaten må ha oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin forskning
  • Kandidaten må over tid ha bidratt til å styrke og bygge opp norske forskningsmiljøer gjennom sitt vitenskapelige engasjement
  • Kandidaten må ha drevet nybrottsarbeid innen sitt fagfelt
  • Kandidaten må ha formidlet forskningsresultatene til allmennheten

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook