Hopp til hovedinnhold

Fredssenteret 10 år

Nobels Fredssenter feirer sitt 10-årsjubileum denne uken. I dag var det offisiell markering med Hans Majestet Kong Harald til stede.

10.06.2015

Siden oppstarten i 2005, har museet og deres ulike aktiviteter vært gjestet av 1,5 millioner mennesker.

Feiringen startet lørdag. Da markerte Fredssenteret med folkefest og festival med mange aktiviteter, ikke minst for de minste. Senterets faste utstillinger presenterer Alfred Nobels liv og alle fredsprisvinnerne. Utstillingene har blitt oppgradert til jubileet, og lørdag var det åpen dag og gratis inngang på museet.

Museet har også tatt byggegjerdet som for tiden omgir det i bruk. Kunstverket Mare Nostrum – med tematikk fra flyktningsituasjonen i Middelhavet – sto klar til jubileet. Med 80.000 passerende hver dag, er eksponeringen stor på denne utradisjonelle flaten.

Offisiell markering i dag

I dag deltok Kongen i markeringen sammen med blant annet statsminister Erna Solberg og fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Shirin Ebadi.

Det var skuespiller Thorbjørn Harr som åpnet arrangementet, med «Alfred Nobels testamente», før fredssenterets direktør, Bente Erichsen, holdt velkomsttalen. Fredsprisvinnerne deltok i en «Nobel-konversasjon» med generalsekretæren i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs.

Blant gratulantene på talerstolen var blant andre statsministeren og lederen av den norske Nobelkomiteen, Kaci Kullmann Five. Ingrid Olava sto for musikalske innslag under veis.

Kong Harald fikk også anledning til et eget møte med fredsprisvinnerne.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook