Hopp til hovedinnhold

Europa Nostra

Europa Nostra Awards er EUs kulturminnepris. I går kveld deltok H.K.H. Kronprinsen ved årets utdeling, der to priser gikk til norske prosjekter.

12.06.2015

Europa Nostra Awards veier svært tungt innen kulturminnevern. Årets utdeling fant sted i Oslo Rådhus, i anledning den europeiske kulturminnekongressen som finner sted i Oslo 10. – 14. juni.

Det ble delt ut 28 priser, etter at juryen hadde mottok rekordmange 263 søknader fra 29 ulike land. Det er fire kategorier for tildelingene:

  1. Bevaring – konservering, restaurering og tilbygg
  2. Forskning og digitalisering
  3. Fremragende innsats (fra personer eler organisasjoner)
  4. Utdannelse, trening og bevisstgjøring

To norske prisvinnere

To norske prosjekter var blant vinnerne i år. Eidsvollsbygningen fikk pris i kategorien “restaurering” for det omfattende arbeidet i forkant av Grunnlovsjubileet. «Uthusprosjektet» på Røros mottok utmerkelsen i kategorien “Utdannelse, trening og bevisstgjøring”.

For en full oversikt over vinnerne, se Europa Nostra via pekeren til høyre.

Eidsvollsbygningen

Eidsvollsbygningen ble restaurert og sto klar i fordums prakt til Grunnlovsjubileet i 2014. Både eksteriør og interiører ble tilbakeført til sin opprinnelige tilstand. Undersøkelser i historiske kilder avdekket tidligere ukjent informasjon om bygningens originale eksteriør og interiør , og restaureringen har og opp dette til minste detalj.

Uthusprosjektet

Røros’ historiske sentrum har lenge hatt plass på UNESCOs verdensarvliste. I «Uthusprosjektet» har målet vært å sette i stand gamle uthus som var en del av det bymessige landbruket gruvearbeiderne benyttet seg av. Det er fjernet så lite opprinnelig materiale som mulig, og alle reparasjoner er grundig dokumentert. Så langt er 400 uthus tilbakeført til et nivå der det i ettertid skal holde med vanlig vedlikehold.

Publikumsprisen

Kronprins Haakon overrakte den store publikumsprisen i går kveld. Mens de 28 vinnerne var annonsert og kjent i forkant, ble publikumsprisen først annonsert under arrangementet i går. Vinneren er stemt fram av publikum over hele Europa, og Kronprinsen kunne annonsere at publikums avstemning hadde utpekt arbeidet med restaurering av de nuragiske skulpturene i Monte Prama, Sardinia, som vinnerne.

Den nuragiske sivilisasjonen dominerte den italienske øya fra 1800 år f.kr. og nesten 2 000 år fram i tid, da Romerriket overtok.

 

Europa Nostra: Nuragic Sculptures of Monte Prama in Sardinia, ITALY

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook