Hopp til hovedinnhold

Fra fjell og kyst

Deres Majesteter Dronning Margrethe og Dronning Sonja åpnet egen kunstutstilling på Baroniet Rosendal i Hardanger i dag. Det er første gang de to dronningene stiller ut sammen.

12.06.2015

Kongeskipet Norge ankom Rosendal i går, og i ettermiddag tok sjaluppen Dronningene inn til småbåthavnen. Både norske og danske flagg hilste dem velkommen på bryggen, før det bar med hest og vogn videre til Baroniet. En fanfare skrevet av Sebastian Lamberg Torjusen hilste de to dronningene velkommen til Baroniet og den offisielle åpningen av utstillingen "Fra fjell og kyst".

Inspirert av naturen

Dronning Margrethe og Dronning Sonja er begge kunstnere med hvert deres særegne uttrykk, skriver Ole Petter Ottersen i utstillingens katalog. De er begge inspirert av naturen, og utstillingen – som inneholder flere nye kunstverker – avspeiler dette. (...)
I over 200 år har Hardanger vært en yndet destinasjon for kunstnere og «åndsmennesker». Naturen omkring Rosendal har gitt inspirasjon til noen av Norges største kunstverk, både malerier, symfonier og poesi. 

Åpning

Rektor ved universitetet i Oslo og leder av Rosendals jubileumskomité, Ole Petter Ottersen, holdt åpningstalen i dag. Det gjorde også kulturminister Thorild Widvey, før Gunnar Danbolt og Elisabeth von Buchwald orienterte om kunsten. Det ble deretter holdt en omvisning i utstillingen.

Utstillingen er tilgjengelig på Baroniet Rosendal fra 12. juni – 6. september. Den er kuratert av Ole Larsen og Elisabeth von Buchvald.

Dronning Sonja har også tidligere hatt utstilling på Baroniet. I 2012 stilte hun ut samarbeidsprosjektet "Tre reiser – tre landskap" sammen med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

Senere i ettermiddag blir det holdt jubileumskonsert i Den røde sal. Selskapet vil få oppleve Leif Ove Andsnes på klaver, Henning Kraggerud på fiolin, Lars Anders Tomter på bratsj, og Audun Sandvik på cello.

Baroni Rosendal

I 1658 giftet Norges rikeste arving, Karen Mowat, seg med den danske adelsmannen Ludvig Rosenkrantz. På den gamle, adelige setegården Hatteberg fikk de i perioden 1660-65 bygd sitt lille slott som de kalte Rosendal. I 1678 opphøyet Kong Christian V av Danmark-Norge godset til baroni – det eneste i Norge.

I dag er Baroniet Rosendal et levende kultursenter og blant Vestlandets største turistmål. De markerer i år sitt 350-årsjubileum.

Universitetet i Oslo har forvaltningsansvaret for bygningen, hage og park, og kulturlandskapet omkring gjennom Den Weis-Rosenkroneske Stiftelse.  

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook