Hopp til hovedinnhold

Kongelig bryllup i Sverige

Hans Kongelige Høyhet Prins Carl Philip av Sverige ble lørdag viet til Sofia Hellquist i slottskirken på Kungliga Slottet i Stockholm. 

14.06.2015

Hennes Majestet Dronningen, Kronprinsparet, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var til stede under bryllupseremonien og den etterfølgende bryllupsmiddagen.

Vielsen 

Bruden ble ført inn i slottskirken av sin far, Erik Hellqvist, og han overlot sin datter til brudgommen som førte bruden til alters. Helt først gikk brudepikene Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Estelle, Tiara Larsson, Anaïs Sommerlath og Chloé Sommerlath.

Brudebuketten bestod av roser og i følge svensk, kongelig tradisjon en myrtkvist fra Sofiero slott. Det var brugdommens oldemor, Kronprinsesse Margareta som brakte med seg en myrtbusk fra Storbritannia da hun giftet seg med den senere Kong Gustaf VI Adolf i 1905. Blomstene i brudebuketten gikk i nyanser av crème og korall.

Slottskirken

Vielseseremonien ble forrettet av overhoffpredikant, biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark og pastor i Kungl. Hovförsamlingen, hoffpredikant Michael Bjerkhagen. Kirken var pyntet i toner av den farven som brudparet har valgt til inbydelsene, blandet med innslag fra naturen. Farveskalan gikk i toner fra crème til korall. Blomstene var roser, hortensia, nelikker, luktärtor, pioner og fuchsia, og fra naturen - bringebærkvister, hundkjeks, ormegress og bjerk.

Prinsekrone

Til høyre for alteret var Prins Carl Philips krone, Prins Karls (XIII) krone, plassert på en pute. På venstre side av alteret lå en pute med Prinsesse Sofia Albertinas krone. Kronene ble laget til Gustav III:s kroning i 1772, av Johan Adam Marcklin.

Prinsese

Den svenske Kongen har besluttet at bruden etter vielsen skal være Prinsesse av Sverige. Brudeparet ble møtt med jubel da de etter vielsen kjørte med hest og vogn gjennom Stockholms gater. Det var den samme vognen som det svenske Kongeparet og Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel benyttet ved sine bryllup i henholdsvis 1976 og 2010. Vognen ble trukket av fire hester. Over alt hadde det møtt frem folk for å hylle Prins Carl Philip og Prinsesse Sofia. Langs hele kortesjeruten pararderte soldater fra det svenske Forsvaret.

I det de nygifte ankom Logården på Slottet ble det skutt 21 skudds salutt fra Skeppsholmen.

Bryllupsmiddag og dans

Etter kortesjen og familiefotografering inviterte Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia på middag i Vita havet på Slottet, mens brudevalsen ble danset i Karl Xis galleri.

.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook